Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Väzenie ženy verzus muži. Trestanci vstávajú o 5:45
Zdielať na

Väzenie ženy verzus muži. Trestanci vstávajú o 5:45

BRATISLAVA / Ocitnúť sa vo väzbe a za mrežami, je pre mnohých nepredstaviteľné. Množstvo obvinených začne spolupracovať, pretože si uvedomujú, že im to môže skrátiť trest.

"To závisí od každého jedného jedinca, ako to zvláda a od jeho zvládacích stratégií, ktoré používa, s čím sa v minulosti stretol. Na niekoho môže byť tá väzba vplývať horšie, pretože môže uvažovať nad vecami, budúcnosťou, čo sa stalo, čo sa nestalo, čo bude taká ta neistota, vysvetľuje klinický psychológ," uviedol klinický psychológ Michal Chovanec. 

Pre ľudí, ktorí sa nachádzajú vo väzbe a sú za mrežami po prvýkrát, je to boj so psychikou. Zvyknúť si na striktný režim môžu mať problém hlavne ľudia, ktorí viedli luxusnú život a nelimitovali ich peniaze. Boli pánmi svojho času a nič ich v živote neobmedzovalo.

"Treba si predstaviť, že vidím všetky krásy okolo seba sveta a zrazu prestanem vidieť. Čiže asi v takomto nejakom príklade, že mal som všetko a zrazu nemám nič," upresňuje Chovanec. Aj keď sa to nedá úplne paušalizovať, o niečo lepšie by na tom mali ľudia, ktorí prešli napríklad špeciálnymi výcvikmi alebo boli v armáde.

"Pretože už sa stretol s niečím, s nejakou záťažou, ktorá bola naňho vystavená, či už v rámci obmedzenia, tej slobody v zmysle 4 stien, obmedzeného priestoru a všetkých týchto vecí pravidelného jedľa a obmedzenie toho sociálneho styku," dodáva klinický psychológ. 

"Pokiaľ ide o výkon väzby žien, ten sa zabezpečuje s prihliadnutím na ich fyziologické osobitosti," informuje Katarína Nováková z Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže. To znamená, že rozdiely sú napríklad v ubytovacej ploche, ktorá je väčšia. Majú lepší prístup k hygiene a k úprave zovňajšku. Rovnako majú obvinené ženy možnosť osprchovať sa každý deň. Vo všetkom ostatnom sa denný režim žien zhoduje s mužským. V ústave v Nitre majú o 5:45 všetci obvinení budíček. Do pol 7 majú čas na hygienu, odtiaľ idú na raňajky. Neskôr majú vychádzky, športové aktivity alebo aj napríklad vzdelávaciu činnosť. Večierka je o 21:45.

"Kým výkon trestu odňatia slobody odsúdených žien sa môže zabezpečovať len v ústavoch profilovaných pre túto osobitnú kategóriu, vo výkon väzby môže byť obvinená žena umiestnená v ktoromkoľvek ústave na výkon väzby samozrejme oddelene od obvinených mužov," pokračuje Nováková. 

Aktuálne je na Slovensku dokopy 17 ústavov z toho 9 len na výkon trestu odňatia slobody.

Ďalších 8 ústavov je kombinovaných. to znamená, že sú vyhovujúce aj na výkon trestu a rovnako aj na výkon väzby. Plus je aj 1 väzenská nemocnica. Čo sa týka aktuálneho počtu žien v zariadeniach tak vo väzbe sa ich nachádza 101 a odsúdených je 694. na porovnanie je obvinených mužov vo väzbe 1606 a odsúdených je dokonca až 8101.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy