Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ďalšia kontrola na skládke v Podunajských Biskupiciach. Majiteľ recyklačného dvora už je vo väzbe
Zdielať na

Ďalšia kontrola na skládke v Podunajských Biskupiciach. Majiteľ recyklačného dvora už je vo väzbe

BRATISLAVA / Problematická a stále rastúca čierna skládka v Podunajských Biskupiciach je pod drobnohľadom niekoľkých inštitúcií naraz. Budú sa vyčísľovať škody, ale zisťovať sa bude aj to, či neohrozuje kvalitu spodných vôd.

Napriek tomu, že na čiernej skládke v Podunajských Biskupiciach zahájili kontrolu ešte na začiatku mája, kopy odpadu naďalej pribúdajú. "Som z toho zhrozený, je tu viac odpadu," povedal predseda dozornej rady Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, Radovan Jenčík.

V stredu po 09:00 prišli na skládku okrem policajtov a ľudí z okresného úradu a z Inšpekcie životného prostredia aj geodeti. Tí budu zameriavať rozsah a výšku skládky. "Pri každej dažďovej vode, ktorá prejde cez skládku, je riziko, že sa dostane do spodných vôd. Takáto voda by mala byť zachytávaná a čistená. Pre vodárenskú spoločnosť je dôležitá táto informácia, aké sú tam tie objemy,"  vysvetľuje Jenčík. 

Už pred mesiacom začal policajný vyšetrovateľ viesť kvôli skládke trestné stíhanie vo veci prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi, obvinenie doteraz nepadlo. Skládka je za plotom recyklačnej firmy, tá ale od začiatku hovorí, že samotná nelegálna skládka na jej pozemku neleží, dobrovoľne ju ale  likviduje. 

Ku kontrole sa v krátkosti vyjadrila aj samotná firma. "Je to len pokračovanie predošlej kontroly. Na recyklačný dvor sa vozia najmä papier, plasty, stavebný odpad a nadrozmerný odpad ako napríklad kusy nábytku a u žiadneho z týchto odpadov naozaj prienik do spodných vôd nemôže hroziť." Tvrdí, že žiadny odpad sa na skládku, ktorá susedí s pozemkom spoločnosti, ale nepatrí jej, nevyváža.

Šéf recyklačnej firmy je vo väzbe pre obvinenie z korupcie, čo jeho advokát odmieta. V korupčnom prípade figurujú aj dvaja policajti, jeden z nich sa venuje práve envirokriminalite. Skontrolovať zmluvy a dokumenty vo firme nechalo pred časom aj ministerstvo životného prostredia.

Pozrite si súvisiacu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy