Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čistý deň príde o priestory, zhodla sa trnavská župa. Zrušia s nimi zmluvy
Zdielať na

Čistý deň príde o priestory, zhodla sa trnavská župa. Zrušia s nimi zmluvy

Archívna reportáž

TRNAVA / Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja sa v stredu na rokovaní zhodli, že ukončia nájomné zmluvy s neziskovou organizáciou Čistý deň v Galante. Priestory využije na iné sociálne služby.

Dôvodom rozviazania zmlúv s organizáciou Čistý deň, ktorá využívala dve nehnuteľnosti spadajúce pod Trnavský samosprávny kraj, bola strana akreditácie s nadobudnutou platnosťou 7. marca 2018. "Keďže Čistý deň prišiel o akreditáciu, prestal objektívne plniť účel, kvôli ktorému mal nehnuteľnosti k dispozícii," informuje hovorca kraja, Patrik Velšic. 

Využitie priestorov

Zastupiteľstvo sa už aj zhodlo čo bude s priestormi ďalej. Využiť ich chce na nedostatkové sociálne služby. "Potreba ich zriadenia vyplýva zo zvýšeného dopytu po poskytovaní takejto služby - pre osoby s Parkinsonovou chorobou, Alzheimerovou chorobou, schizofréniou či demenciou, v evidencii čakateľov na uvedený druh sociálnej služby je v súčasnej dobe 151 fyzických osôb," pokračuje Velšic. Tento počet údajne stále stúpa. Celkovo na poskytnutie sociálnych služieb tohto typu čaká v Trnavskom kraji viac ako 700 ľudí. 

​Čistý deň sa chce brániť

O zrušení zmlúv s Čistým dňom hovorilo zastupiteľstvo už začiatkom mesiaca. Zakladateľka Čistého dňa Zuzana Tománková vtedy avizovala, že sa bude brániť právnou cestou. V prípade nájmu jednej z budov nie je podľa nej možné dať výpoveď bez udania dôvodu. "Zákon nedovoľuje vypovedať zmluvu uzatvorenú na dobu určitú bez udania dôvodu. Táto časť zmluvy je teda neplatná,“ tvrdí Tománková, ktorá je advokátkou. Ukončenie zmlúv by bolo podľa nej protiprávne a určite by skončilo na súde.

​Čistý deň čelil v predchádzajúcich dvoch rokoch podozreniam v súvislosti so sexuálnym zneužívaním klientov. Kauzu otvorila poslankyňa Národnej rady SR Natália Blahová. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vo februári tohto roku zrušilo neziskovej organizácii akreditáciu, rozhodnutie nadobudlo účinnosť 7. marca tohto roku. Čistý deň podal proti rozhodnutiu odvolanie, čo však nemá odkladný účinok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy