Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pápež František kritizuje Trumpa za oddeľovanie detí od rodičov
Zdielať na

Pápež František kritizuje Trumpa za oddeľovanie detí od rodičov

Archívna reportáž

VATIKÁN / Pápež František sa pridal k hlasom kritizujúcim Trumpovu vládu za rozdeľovanie migrantských rodín. Nová politika "nulovej tolerancie" vyústila do oddelenia mnohých malých detí od svojich rodičov. Pápež František v rozhovore povedal, že podporuje stanoviská amerických katolíckych biskupov, ktorí označili oddelenie detí od rodičov za "nemorálne" a "v protiklade s našimi katolíckymi hodnotami."

"Som na strane konferencie biskupov," povedal pápež František pre agentúru Reuters. "Nie je to jednoduché, ale populizmus nie je riešením," dodal. Portál CNN už v máji informoval o tom, že Trumpova vláda sa rozhodla súdiť každého, kto vstúpi na územie USA bez dokladov, z čoho vyplýva, že deti sa oddelia od rodičov, ktorých čaká federálne trestné konanie. Prezident Trump opakovane zavádzal verejnosť keď hovoril, že oddeľovanie detí vyplýva z demokratmi schváleného zákona. Taký zákon ale neexistuje.

V zriedkavom rozhovore pápež František, ktorý sa už stretol aj s kritikou konzervatívnejších kardinálov, obhajoval svoje liberálnejšie postoje vo veci morálky a sociálnych otázok. Trval na tom, že budúcnosť katolíckej cirkvi je "na ulici" a povedal, že chce na čelo viacerých oddelení vo Vatikáne vymenovať ženy, pretože sú lepšie v riešení konfliktov

Taktiež priamo kritizoval Trumpove rozhodnutie odstúpiť od klimatickej dohody ako aj uvalenie nových obmedzení na cestovanie a obchod s Kubou. Diskusii však dominovala téma migrácie. Hlava katolíckej cirkvi kritizovala aj viacerých európskych lídrov za ich postoj k migrantom. Zjavne v reakcii na minulotýždňové talianske rozhodnutie odmietnuť záchrannú loď so 630-mi migrantmi na palube trval na tom, že ľudia prichádzajúci na európske brehy nesmú byť odvrátení.

"Verím, že nemôžeme odmietnuť prichádzajúcich ľudí. Musíme ich prijať, pomôcť im, postarať sa o nich, sprevádzať ich a potom sa rozhodnúť, kam ich umiestnime, v celej Európe," povedal pápež František. "Niektoré vlády na tom pracujú a umiestňujú ľudí ako najlepšie sa dá, no liekom nie je vytváranie psychózy. Populizmus veci nevyrieši. Riešenie tkvie v prijatí, v študovaní a v opatrnosti."

Ku kritike politiky "nulovej tolerancie" Trumpovej vlády sa pridala aj britská premiérka Theresa May, ktorá označila zatváranie detí do klietok ako "veľmi znepokojujúce." Keď sa ju v parlamente opýtali, či sa počas júlovej návštevy Trumpa v Spojenom kráľovstve chystá diskutovať s ním aj o migrácii, May povedala, že budú hovoriť o "rôznych témach" a že "keď sa s ním nezhodneme, povieme mu to."

Premiérka dodala: "Fotografie detí zatvorených v priestoroch, ktoré vyzerajú ako klietky sú veľmi znepokojujúce. Toto nie je správne, nie je to niečo, s čím súhlasíme a toto nie je prístup Spojeného kráľovstva."

Ku krutému oddeleniu od rodičov sa pridáva ešte aj krutý výsmech strážcov detí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy