Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Do boja s obezitou tiahnu satelity. Sledujú prostredie, ktoré má vplyv na našu hmotnosť
Zdielať na

Do boja s obezitou tiahnu satelity. Sledujú prostredie, ktoré má vplyv na našu hmotnosť

BRATISLAVA / Vedeli ste o tom, že v USA umelá inteligencia vyhodnocuje satelitné snímky ľudských sídlisk v súvislosti s obezitou? Nemajte obavy, nesleduje a nezbiera údaje o obéznych ľuďoch, ale o životnom prostredí, bezpečnosti alebo príjmoch obyvateľov, aby zistila, aký to má vplyv na obezitu.

Vďaka bežne dostupným satelitným snímkom môže umelá inteligencia vyhodnocovať vplyv životného prostredia na výskyt obezity. Umelou inteligenciou ľudovo nazývame takzvané neurónové siete, ktoré napodobňujú činnosť ľudského mozgu. "Posledne sa používa takzvaný convolutional neural network (CNN). Dokáže sa naučiť veľmi komplikovane "myslieť"," uviedol Ivan Sekaj z oddelenia robotiky a umelej inteligencie FEI Slovenskej technickej univerzity. 

Vyspelé neurónové siete skúmajú fotografie zemského povrchu snímané zo satelitov, konkrétne zatiaľ ľudské sídla v USA. "Chceli nájsť metódu, ktorá by dokázala vyhodnotiť vplyv životného prostredia na obezitu," dodal Sekaj. Už dávnejšie je známe, že strava nie je najvážnejšou príčinou obezity. Okrem nej aj dedičnosť, málo pohybu a hlavne životné prostredie. "Znečistené životné prostredie sa môže podpísať pod podporu rozvoja obezity. Chemické látky, ktoré pripomínajú ľudské hormóny vstupujú do nášho systému a môžu ho narušiť," povedala obezitologička Dagmar Prokešová. Životné prostredie ale nie je len ekológia, ale aj ekonomika, kultúra, bezpečnosť či sociálne vzťahy. 

Na výskyt obezity významne vplývajú aj takzvané socioekonomické činitele. Zjednodušene povedané, čím tenšia je peňaženka, tým vyššie riziko vzniku obezity. "Človek vyžaduje jedlo, aby ho bolo veľa, nehľadí na zloženie," dodala Prokešová. 

Na Slovensko prichádza Amerika

Chudobné štvrte sú zároveň aj menej bezpečné, preto ľudia radšej sedia doma a majú menej pohybu. "Vzniká začarovaný kruh, prídu domov, sadnú k telke," povedala Prokešová. Jedia chipsy a jedlo z fast foodu. Minimálne sa hýbu, pretože doma je bezpečnejšie ako na ulici. Na Slovensku to zatiaľ ešte také typické nie je. "Chudobnejší majú tendenciu dopestovať si vlastné potraviny," povedala Prokešová. 

To platí pre dediny, no do miest prichádza Amerika. "Naozaj začíname napodobňovať Ameriku," povedala Prokešová. Zo satelitného snímku dokážu skúsení odborníci vyhodnotiť, či ide o štvrť s vyšším alebo nižším rizikom nárastu obezity. Či sú tam športoviská, parky či je bezpečná. Vyhodnotiť celé územie USA poprípade celej planéty by odborníkom trvalo veľmi dlho. "Je to pracné, veľké množstvo obrázkov, scén, katastrálnych území študovať pre jedného človeka," povedal Sekaj. Pre umelú inteligenciu je to ale hračka, ak ju to naučíme. Výsledky potom poslúžia k naplánovaniu opatrení alebo prevencie. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články