Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Do londýnskych ulíc vyšli aj psy. Štekali za šialenstvo brexitu
Zdielať na

Do londýnskych ulíc vyšli aj psy. Štekali za šialenstvo brexitu

LONDÝN / Približne tisícka ľudí vyšla do londýnskych ulíc aj so svojimi psami, aby sa zúčastnili pochodu, ktorý sa niesol v duchu protestu proti brexitu Británie. Akcia mala taktiež podporiť kampaň People´s Vote, ktorá sa snaží presadiť referendum o konečnej brexitovej dohode.

Ľudia vyšli v nedeľu do ulíc centra Londýnu aj so svojimi psami, pochodovali až k britskému parlamentu. Niesli vlajky EÚ a rôzne transparenty s protibrexitovými heslami. Ich psy mali na sebe cedule s nápismi ako "Mopslíci za referendum", či "Štekám, že brexit je šialenstvo."

Počas toho, ako pochodovali k palácu, boli pre psov pripravené záchodové stanice, na ktorých boli prilepené obrázky zástancov brexitu exministra zahraničia Borisa Johnsona, ale aj europoslanca Nigela Farage, ktorí boli v roku 2016 hlavnými postavami pobrexitovej kampane pred referendom o vystúpení z EÚ. 

Odporcovia brexitu z radu psíčkarov založili kampaň Wooferendum, ktorej zmyslom je "štekať v mene milióna Britov, pretože podľa nich je brexit veľká chyba." Odchod z EU schválili Britovia v júni 2016 tesne, čo sa zaň vyjadrilo 51,9 percenta hlasujúcich. Celková účasť bola vtedy 72 percent. Podľa organizátorov pochodu budú brexitom trpieť aj zvieratá. Po vystúpení z únie podľa nich potrava pre zvieratá v obchodoch ešte zdražie. 

Pozrite si reportáž o pochode odporcov brexitu, ktorý sa konal ešte v lete:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy