Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Koniec zlatých časov bez daní. Ekonomiky v arabských krajinách zrazu zostali bez príjmov
Zdielať na

Koniec zlatých časov bez daní. Ekonomiky v arabských krajinách zrazu zostali bez príjmov

MASKAT / Zlaté časy arabských krajín sa, zdá sa, končia. Výpadky príjmov z predaja ropy prinútili niektoré krajiny siahnuť po zavedení daní po prvý raz aj pre obyvateľstvo. Ako prvá sa dostala na rad daň z pridanej hodnoty, ktorú v januári uviedli do praxe v Spojených arabských emirátoch a v Saudskej Arábii. Na podobný krok sa chystajú aj v Ománe a nemusí zostať len pri ňom.

Život bez daní sa aj v Ománe chýli ku koncu. Kým až doteraz poznali v Ománe maximálne daň zo zisku spoločností, už čoskoro môže byť všetko inak. Ceny ropy v ostatných rokoch prudko klesli a tamojšie ekonomiky zrazu zostali bez príjmov. "Preto Svetová obchodná organizácia tlačí arabské krajiny do diverzifikácie príjmov napríklad prostredníctvom daní," uviedol finančný expert Michal Škantár. 

Ropa stále tvorí v niektorých krajinách vyše polovicu hrubého domáceho produktu. Nízke výkupné ceny čierneho zlata na trhoch pocítili už aj bežní obyvatelia. "Začalo sa to prejavovať už vlani, keď zdraželi pohonné látky. Odvtedy sa ich cena už viac ako zdvojnásobila," povedal obyvateľ Ománu Ayman. 

Po emirátoch a Saudskej Arábii sa preto päťpercentnú daň z pridanej hodnoty zaviazali zaviesť aj v Ománe, Bahrajne, Kuvajte a v Katare. "DPH je jedna z daní, ktorá je najstabilnejšia, pretože zdaňuje spotrebu tovarov a služieb, preto je zavádzanie takejto dane skutočným príjmom do rozpočtu," povedala odborníčka na dane a odvody Alica Orda Oravcová. 

K zmenám by malo prísť už v najbližších mesiacoch a okrem DPH si vláda posvieti aj na tabak, alkohol a sýtené nápoje. Doposiaľ v Ománe platili dane iba obchodné spoločnosti. Pre ľudí je to novinka, na ktorú sa im bude ťažko zvykať. "Veríme, že vláda nám zvýši platy, aby sme mohli vykryť straty, ktoré nám spôsobí budúcoročné zavedenie daní," uviedol Ayman. "Ak sa zavedie, okamžite sa zvýšia ceny pre obyvateľstvo, vlády a iné podniky," povedala Oravcová. Ak sa situácia na trhoch nezlepší, arabské vlády by mohli zájsť ešte ďalej. "DPH je len začiatok, no zavedenie dane z príjmu nevyzerá nateraz reálne," uviedol Škantár.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy