Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Do auta umiestnili výbušninu. Zničiť ju mali novými spôsobmi
Zdielať na

Do auta umiestnili výbušninu. Zničiť ju mali novými spôsobmi

BRATISLAVA / V aute bola umiestnená bomba. Pyrotechnik však netušil, kde sa presne nachádza a koľko času má na jej zneškodnenie. Našťastie v tomto prípade išlo len o cvičenie a ukážku pre slovenských pyrotechnikov. Nové spôsoby ničenia výbušnín predviedol svetový poskytovateľ výbušnej techniky.

"Mysleli sme si, že v tomto aute by mohla byť výbušnina a vedeli sme, že ak by sme otvorili dvere, tak by mohla explodovať a tomu sme sa chceli vyhnúť," povedal Sidney C. Alford, majiteľ pyrotechnickej firmy. Netušili pritom, kde presne vo vozidle bomba je. Prvý výbuch vytvoril do okna auta otvor. Drievko s výbušninou je akože robotická ruka, ktorá potom do vozidla vloží druhú výbušninu s vodou, ktorá má za úlohu bombu zneškodniť. 

Výbuch zneškodnil výbušninu vo vozidle a voda sa postarala o to, aby zostali zachované dôkazy. Peter je pyrotechnikom LYNX Comanda. Keď na objekte nie je miesto na vstup jednotky, tak on je tá osoba, ktorá tento otvor má vytvoriť. "My vlastne vyrábame vstupný bod pre zásahový tím," vysvetlil Peter, pyrotechnik LYNX Comando. 

Používajú pritom produkt, ktorý bol jedným z prezentovaných na ukážkach. Jeho výhodou má byť fakt, že dokáže prekonať stavebné a iné prekážky, ničiť muníciu, ale aj otvárať vozidlá. Na druhej strane zabezpečuje minimálne možné ohrozenie okolia, čo sa týka rozletu črepín ale aj vzniku požiaru. "Aj napriek tomu, ako to vyzeralo, ono ten rozptyl nie je tak veľký, teoreticky sa to dá spraviť aj na parkovisku," pokračoval pyrotechnik Peter. 

Nakoľko sa jedná o veľmi bezpečné a účinné výrobky je veľký predpoklad, že po čase sa dostanú aj do výstroje ministerstva vnútra pre použitie pyrotechnikov v praxi. 

Pozrite si reportáž o žene, ktorý strieľala na ľudí pyrotechnikou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy