Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Za hranicami slovenských Tatier sa po meste prechádzajú medvede. Hľadajú potravu na zimu
Zdielať na

Za hranicami slovenských Tatier sa po meste prechádzajú medvede. Hľadajú potravu na zimu

ZAKOPANE / Prichádza obdobie, kedy sa medvede začínajú pripravovať na zimný spánok a intenzívne hľadajú potravu. Zatiaľ čo u nás, zdá sa, problém pominul, v takom Zakopanom by ste si po zotmení mali dávať pozor. Medvede môžete stretnúť aj v okrajových častiach mesta.

Vyzerá to tak, že Poliaci majú problém. Po Zakopanom sa im začali prechádzať rôzne divé zvieratá, vrátane medveďov. Postupne sa snažia preniknúť hlbšie do mesta. 

U Poliakov sa problém s medveďmi objavil pomerne nedávno. Do centra si zatiaľ ale netrúfajú. Horšie to je s predmestím. V Poľsku sa ale smeti neuzamykajú. "Obyvatelia tých častí, ktoré susedia s lesom, nám hovorili, že medvede ich navštevujú prakticky každú noc," uviedol mestský policajt v Zakopanom Henryk Ziemianek. "Veľmi často sú na hranici lesa a len čakajú na svoju príležitosť. Minulý rok sme ich museli plašiť gumovými projektilmi, teraz každú noc hliadkujeme a niekedy stačí na ich odplašenie iba zapnúť svetlá na aute," povedal Filip Zieba zamestnanec Tatranského národného parku. 

Na Slovensku sme problém divej zveri vyriešili pomerne elegantne, uzamykacími staničkami. "Počet medveďov a stret s nimi je menší zhruba o 150," povedal primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš. Aj keď u nás je medvedí problém na ústupe, Tatranci sa stretávajú s iným. Medvede totiž nahradili osadníci, ktorí sa dokážu do klietok bez problémov dostať. "Chodia nám z iných dedín, najviac zo Strání pod Tatrami ale takisto aj z Veľkej Lomnice ľudia, ktorí chodia do týchto klietok," uviedol náčelník mestskej polície Miroslav Kolodzej. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy