Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najbohatší z východnej Európy sú Česi. Môžme sa s nimi zrovnávať?
Zdielať na

Najbohatší z východnej Európy sú Česi. Môžme sa s nimi zrovnávať?

BRATISLAVA / Najbohatšími východoeurópanmi sú Česi a žije sa im dvakrát lepšie ako nám. A pritom od našich politikov stále počúvame o úspechoch našej ekonomiky. Keďže sa chceme mať dobre, tak sa mnohí zadlžujeme a to pomerne rýchlo, čo tiež nie je v poriadku. Dokonca viac dlžíme ako vlastníme. Ako jediní v regióne.

Premiér Peter Pellegrini sa na margo našej ekonomickej situácie už viackrát vyjadril. "Žijeme najlepšie obdobie od vzniku Slovenskej republiky. Máme najlepšie obdobie za posledných 25 rokov," povedal. Podľa premiéra sa na Slovensku žije svetovo. Na svedomí to ale nemá ekonomika a ani vývoj trhu.

​Na blahobyt ale nemôžme pomýšľať ani po 10 rokoch vlády sociálnej demokracie, podľa posledného prieskumu agentúry Allianz v 53 krajinách sveta, nie sme príliš bohatý. Skončili sme na 40. mieste. Naše aktíva tvoria približne 6100 eur. Najhoršie sme skončili aj v rámci V4. Najlepšie sú na tom Česi, a to aj spomedzi všetkých východoeurópskych krajín. "Oproti Slovákom majú o viac ako dvakrát vyššie úspory. A vyššie úspory majú aj Poliaci a Maďari," uviedla Lucia Muthová, hovorkyňa Allianz - Slovenská poisťovňa. 

Bohatší ako Česi sú obyvatelia západnej Európy. Medzi prvými piatimi krajinami v rebríčku sú okrem USA všetky európske štáty. Prví sú Švajčiari s bohatstvom okolo 170 000 eur. Našej ekonomike sa ale reálne darí, a preto sa nebojíme zadlžovať. Slovák aj keď býva v garsonke, rád sa pochváli pekným a najlepšie veľkým autom. Zlé na tom je to, že sa zadlžujeme najrýchlejšie z regiónu. "Z regiónu je Slovensko raritou v tom, že máme dlhy vyššie, ako sú naše vlastné úspory," informovala Lucia Muthová.

Na druhej strane ale rastú platy a nezhltne ich inflácia. Ale aj v tomto nám okolité krajiny unikajú. "Rast miezd dlhodobo prevyšuje očakávania a je rýchlejší aj na Slovensku," povedal Ľubomír Koršnák, analytik UnicreditBank. "Priemerná mzda v Česku je o niečo vyššia ako na Slovensku, čo spôsobuje aj to, že v štatistike sú Česi vyššie ako my," dodala Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne. 

Zaujímavosťou je ešte jedno prvenstvo. Spomedzi všetkých krajín máme najmenšie rozdiely medzi chudobnými a bohatými. Oproti nám sú ale na to horšie naši východný susedia, ktorý majú úspory vo výške 530 eur, 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy