Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po masívnom úhyne včiel a katastrofálnom roku majú včelári dobré správy
Zdielať na

Po masívnom úhyne včiel a katastrofálnom roku majú včelári dobré správy

HORNÝ ZEMPLÍN / Včelári majú dobré správy. Medu bude dostatok. Kým minulý rok hodnotili ako katastrofálny, táto sezóna im straty vynahradila. Úroda medu bola taká bohatá, že ju včelári považujú za najvydarenejšiu za posledných 10 rokov.

Minuloročné medné výťažky boli podľa včelárov na najnižšej úrovni za posledné polstoročie. Po zime hovorili o úbytku viac ako 700 miliónov včiel. Hlavnou príčinou bol parazit dovezený z Ázie, s ktorým si slovenská včela nevie poradiť.

"Minulý rok sme mali 80 včelstiev, 40 nám vyhynulo. Postihlo to možno 80 percent včelárov na Slovensku boli aj iné faktory, možno chemické postreky, možné zlé zásahy včelárov," myslí si včelár František Ontkoc. 

Včelár Andrej Fedkov z Kochanoviec našiel spôsob, ako si s klieštikom poradiť. "Každé dva týždne včely cukrujem práškovým cukrom. Oblepí klieštika, klieštik sa udusí, nedýcha, padne dole. Ja si už dávno nepamätám, že by mi nejaká rodina uhynula," hovorí 77-ročný včelár. 

Kým minuloročnú sezónu hodnotili včelári na Zemplíne ako katastrofálnu, táto je pre nich kompenzačná. Túto sezónu hodnotia včelári ako vynikajúcu. Môže za to hlavne dostatočný počet slnečných dní. "Odkedy včelárime, tak lepšiu sezónu sme ešte nemali. Dobré boli poveternostné podmienky, dostatok vlahy, dostatok slnečných dní,"  zhodnotil včelár Ján Szczygeľ. 

Podľa Fedkova včely doniesli viac medu, v priemere na jednu rodinu aj 30 kíl. 

Pozrite si archívnu reportáž o spore včelárov s poľnohospodármi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy