Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na hory už dorazila zima. Túru bez vybavenia neabsolvujte
Zdielať na

Na hory už dorazila zima. Túru bez vybavenia neabsolvujte

VYSOKÉ TATRY / Zimná turistická obuv, hrubá vetrovka, čiapka a rukavice - bez tohto oblečenia by ste sa už na túru do hôr vybrať nemali. Ani vtedy, keď sa chystáte na nižšie položenú tatranskú chatu. V našej rubrike Na hory sa ďalej dozviete, čo iné by vám v batohu nemalo chýbať.

Je október a v Tatrách suché časti už striedajú tie zľadovatelé.  "Treba myslieť na to, ako sa slnko hýbe. Tie chodníky sa dostávajú do tieňa," upozorňuje na zľadovatený povrch záchranár Peter Tomko. 

​Preto by v batohu nemalo chýbať potrebné vybavenia. "Zobrať si aj paličky, predsa len s tými štyrmi bodmi má človek väčšiu oporu," radí Tomko. "Vziať si normálne horolezecké mačky, ak pôjdeme do vyšších horských terénov," dodal horský záchranár Milan Tomaškovič. 

 "Je dobré vziať si so sebou náhradné oblečenie, mať čapice, multifunkčné šatky a rukavice," pokračuje Tomko. Zabudnúť by turisti nemali na nejaké jedlo a termosku s teplým čajom. Zísť sa môže aj čelovka, nielen na osvetlenie terénu po zotmení, ale aj záchranárom tak môžte pomôcť s lokalizáciou.

Samozrejmosťou by mala byť lekárnička, ktorej súčasťou musí byť termofólia. "Je dôležité poznať aspoň približný čas, koľko tá túra bude trvať a zariadiť sa, aby sme na túru vychádzali s východom slnka a myslieť už na to, že dni sú kratšie, aby sme sa teda vrátili za svetla z túry," upozorňuje Tomko. 

 Pozrite si predchádzajúcu časť z rubriky Na hory: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy