Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dôležité rady rodičom: Ako vybrať správnu školskú tašku a prezuvky pre vaše dieťa
Zdielať na

Dôležité rady rodičom: Ako vybrať správnu školskú tašku a prezuvky pre vaše dieťa

BRATISLAVA / Už v pondelok sa začína nový školský rok. Do školských lavíc zasadnú desaťtisíce školopovinných detí. Úrad verejného zdravotníctva zverejnil rady pre rodičov pred začiatkom školského roka. Rodičia by nemali zabúdať napríklad na kúpu vhodných prezúvok či školskej tašky. Rodič by mal venovať dostatok pozornosti aj výberu správnej stravy a nápojov. A rodičia by nemali zabúdať ani na vyšetrenie zraku svojich ratolestí.

Správna školská taška

Ako upozorňujú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva, pri výbere školskej tašky treba myslieť predovšetkým na hmotnosť dieťaťa. Netreba zabúdať aj na materiál z ktorého je taška vyrobená a tiež na ergonomický tvar. "Nadmerná záťaž z tašky zvyšuje riziko chybného držania tela a vzniku skoliózy. Ak sa nelieči včas, môže sa chrbtica poškodiť tak, že sa v dospelom veku už nebude dať napraviť,“ upozornila na webe Jana Hamade, vedúca Odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva SR. Ako dodáva, rodič by mal pravidelne kontrolovať, či dieťa v školskej aktovke nenosí zbytočnosti.

Odporúčané maximálne hmotnosti školských aktoviek podľa ročníkov základnej školy, predstavujú zhruba 10 percent hmotnosti dieťaťa daného veku:

a)   žiaci 1. a 2. ročníka - 2,5 kg,

b)   žiaci 3.a 4. ročníka -  3,5 kg,

c)   žiaci  5. a 6. ročníka -  4,5 kg,

d)   žiaci 7. až 9. ročníka - 5 kg.

Pri kúpe školskej tašky si má podľa hygienikov rodič overiť, či má certifikát a či je vyrobená zo zdraviu neškodných materiálov. „Ideálne je, ak je čo najľahšia, ak kopíruje prirodzený tvar chrbtice a zaisťuje dieťaťu stabilitu. Všímajte si tiež popruhy, nesmú byť veľmi úzke a majú byť nastavené tak, aby chrbát neťahali. Dieťa má tašku stále nosiť na oboch pleciach, nie iba na jednom,“ uviedla Jana Hamade.

Čím ľahšie prezuvky, tým lepšie

Ako píše Úrad verejného zdravotníctva na svojej stránke, nesprávna obuv môže na detskej nohe z dlhodobého hľadiska spôsobiť v budúcnosti problémy a dokonca trvalé poškodenie kostry chodidla ale aj skoliózu. Prezuvky by mali byť preto vyrobené z prírodných materiálov ako sú napríklad prírodné usne a textil – sú mäkké, priedušné, absorbujú zvýšenú fyziologickú vlhkosť detskej nohy a prispôsobia sa anatomickému tvaru chodidla a nedráždia kožu. U detí v najmenších vekových skupinách treba preferovať nízku členkovú obuv z čo najľahších materiálov.

"Nevhodnými materiálmi sú rôzne plasty, poroméry a koženky, pretože sú tvrdé, nepriedušné,  ťažko sa prispôsobujú tvaru chodidla a pre malú schopnosť odvádzať vlhkosť z povrchu kože môžu byť príčinou nepríjemných plesňových ochorení,“ povedala docentka Hamade.

Dôležité je podľa nej vyberať obuv podľa účelu jej používania, upozorňuje, že prezuvky nie sú to isté čo obuv do telocvične a nemožno ich zamieňať. Na aktivitu je určená športová obuv s mohutnejšou a trvanlivejšou konštrukciou a pevnou protišmykovou podošvou.

Zrak detí

Vek dieťaťa hrá významnú úlohu v prípade odhalenia očnej poruchy, preto je potrebné absolvovať s dieťaťom prehliadku u očného lekára, „Čím skôr sa na prípadnú očnú poruchu príde, tým väčšia je šanca na jej úspešné liečenie. Pri zanedbaní, naopak, môže hroziť rozvoj tupozrakosti alebo škúlenie,“ uviedla docentka Jana Hamade.

Rodič by pred nástupom do školy mal dieťa poučiť o jednoduchých návykoch, najmä ako správne sedieť a v akej vzdialenosti mať oči pri písaní úloh alebo sedení za počítačom. Pomáhajú pravidelné prestávky, počas ktorých je dobré pozerať sa pre zmenu do diaľky, napríklad z okna, alebo vyskúšať očnú gymnastiku.

Pri práci s počítačom dochádza pre zvýšené sústredenie sa na monitor  a zníženú frekvenciu žmurkania k vysychaniu oka, dieťa môže pociťovať únavu, pálenie očí, alebo vidieť rozostrený obraz. Riešením je nastavenie optimálneho času stráveného  pri počítači, čo je podľa odborníkov okolo dvoch hodín denne.

Zdielať na

Súvisiace články