Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako by malo vyzerať chutné a dobré jedlo pre školákov
Zdielať na

Ako by malo vyzerať chutné a dobré jedlo pre školákov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Školákom sa to asi nebude veľmi páčiť, ale prázdniny sa nezadržateľne končia. O chvíľu bude treba opäť zarezávať v škole. Rodičia si tak môžu opäť lámať hlavu aj nad tým, čo deťom dať na raňajky, čo im zabaliť na desiatu, aby v tej škole nebodaj nepomreli od hladu. Raňajky sú naozaj základom. Je veľmi dôležité, aby dieťa nešlo do školy na lačno.

Raňajky by mali byť celkom výdatné. Tvoria až dvadsať percent z celodenného energetického príjmu. Odborníčka na výživu Katarína Skýbová hovorí: "Základom raňajok by mali byť sacharidy - chlieb, pečivo, k tomu syr, mäsový výrobok, nátierka, čaj alebo kakao."
Podľa veku by sme sa mali orientovať aj pri výbere desiatej. Iná by mala byť pre deti na prvom stupni, iná na druhom.

Pre najmenších školákov netreba vymýšľať nič výnimočné, nemajú nejaké mimoriadne výživové nároky. Dôležité je, aby si osvojili stravovacie návyky, pravidelnosť a pestrosť jedálnička.

Treba však myslieť aj na to, čo deťom na desiatu nedávať. Nevhodná desiata totiž môže spôsobiť aj problémy počas vyučovania. Potvrdil nám to aj školský psychológ: "Niekedy sú nevýhodou rýchle cukry - čokolády, sladké nápoje. Dieťa to rýchlo strávi, má príliš veľa energie, následkom potom môže byť nervozita, vyrušovanie, dieťa nedáva pozor," hovorí Michal Hacaj.

Približne od jedenástich rokov deti začnú prudko rásť, prichádzajú hormonálne zmeny, puberta, potrebujú viac energie. Dievčatá napríklad zvyčajne potrebujú aj viac železa, u oboch pohlaví treba zvýšiť aj prísun vápnika, fosforu a horčíka. V strave by malo byť veľa mlieka a mliečnych výrobkov. Lenže, nie je mlieko ako mlieko.

"Ľahšie stráviteľné sú kyslo-mliečne výrobky, deťom nedávať nízkotučné, ale plnotučné výrobky," hovorí Katarína Skýbová.

Stredoškoláci od 15 do 18 rokov sú v období najprudšieho rastu, vtedy treba všetko a veľa - energiu aj živiny. Desiata by preto aj v tomto veku mala byť dôležitou súčasťou denného stravovania. Ako ale deti presvedčiť, že na desiatu je lepšie a zdravšie jablko, ako nejaký keksík, koláčik alebo sladený nápoj? To je ťažká otázka.

Michal Hacaj vraví: "Často sa deti medzi sebou porovnávajú. Niekto má čokoládu, ten čo má jablko sa môže cítiť menejcenne. Je to skôr na rodičoch, aby to dieťa malo na to svoj názor."
Jednoducho povedané - je to na nás rodičoch. Ak niekto reční o dôležitosti ovocia a zeleniny, no dá si na raňajky cigaretku, kávu a koláčik, tak to asi ťažko padne na úrodnú pôdu.

Vhodná školská strava - to je aj otázkou preverovania zdrojov surovín v školských jedálňach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy