Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čmeliaky lepšie opelia, navyše sú menej agresívne ako včely
Zdielať na

Čmeliaky lepšie opelia, navyše sú menej agresívne ako včely

DUNAJSKÁ STREDA / Veľmi teplé počasie má vplyv aj na rastliny v skleníku. Vtedy sú totiž oslabené a majú menej kvetov. Aj čmeliaky sú menej produktívne v horúčave ako pri nižšej teplote vzduchu, čo môže znamenať nižšiu úrodu. Čmeliaky sú pritom veľmi pracovité živočíchy a v skleníku opeľujú rastliny jedna radosť. Navyše sú vraj menej agresívne ako osy alebo včely. Sú však vyberavé. Útočia vraj viac na ženy ako na mužov, najmä, keď majú ženy parfém so sladkou vôňou alebo keď majú svoje dni.

700 v skleníku v Dunajskej Strede čmeliakov je pripravených na opeľovanie rastlín vo vyše štvorhektárovom skleníku. Počas horúcich dní sú aj čmeliaky menej produktívne, a preto aby stihli všetko opeliť musia ich vypustiť viac ako zvyčajne. "Týždenne podľa potreby ich vypúšťam tých dvesto kusov, vždy si nechávam nejakých čmeliaky, keď treba urgentne reagovať. Z hľadiska vysokých teplôt nám nastávajú defekty na strapci, kvet sa nevyvinie tak ako má a čmeliak nemá tendenciu opeľovať nekvalitný kvet," tvrdí Marek Zmajkovič, vedúci agronóm v skleníku v Dunajskej Strede.

Aj keď sa tvrdí, že včely sú pracovitejšie, čmeliak má dlhý sosák, čo mu dovoľuje sať nektár aj z ťažko dostupných kvetov. "Čmeliaky sme zaviedli v skleníkoch, že nie sú taký agresívny ako včely či osy. Majú tendenciu hrýzť, nie bodať a nektorí ľudia tu môžu byť alergickí," vysvetľuje Zmajkovič.

Povedali nám, že vraj viac útočia na ženy ako mužov. "Čmeliaky majú tendenciu zaútočiť na ženičky, ktoré sú vo svojich dňoch. Majú radšej niečo sladké vône a parfumy a na to skôr sadajú," dodáva Zmajkovič. "Motajú sa možno vtedy, počujem to prvýkrát," hovorí jedna z pracovníčok skleníku Zuzana. "Pohrýzol ma do nohy. A aké to bolo? Také ako keď štipne včela, opuchlo to, svrbelo to, štípalo to," tvrdí pracovníčka Monika.

​Aj odborníci a lekári sa zhodujú, že hmyz je vo všeobecnosti toto leto agresívnejší:

Súvisiace články