Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pápež František: Správanie kňazov je hanba, zradu dôvery treba riešiť
Zdielať na

Pápež František: Správanie kňazov je hanba, zradu dôvery treba riešiť

DUBLIN / Neschopnosť cirkevných predstaviteľov adekvátne riešiť nechutné zločiny plným právom rozhnevala ľudí. Aj takto reagoval pápež František počas návštevy Írska na kauzy zneužívania detí kňazmi. Írsky premiér pápeža okrem iného požiadal, aby pomohol zaistiť spravodlivosť pre obete zneužívania. Počas svojej návštevy sa stretol aj s ôsmimi obeťami sexuálneho zneužívania. Na adresu kňazov, ktorí takto konajú, odkázal tvrdé slová.

Na írsky ostrov zavítala hlava cirkvi takmer po 40 rokoch. A zatiaľčo v roku 1979, čerstvo zvoleného pápeža Jána Pavla druhého nadšene vítali davy ľudí, pápež František sa nachádzal v omnoho zložitejšej situácii.  Írov najviac rozhnevali škandály v súvislosti so sexuálnym zneužívaním detí cirkevnými predstaviteľmi, ktoré boli pred pár rokmi predmetom série intenzívnych vyšetrovaní. To, že škandály zanechali na obyvateľoch Írska bolestivé rany zdôraznil aj írsky premiér Varadkar. "Je nutné spraviť ešte veľmi veľa pre to, aby sa rany obetí mohli zahojiť," povedal premiér Leo Varadkar.

Pápež František, ktorý je pre sexuálne zneužívanie detí cirkevnými predstaviteľmi v rôznych častiach sveta pod veľkým tlakom už dlhé mesiace priznal, že situáciu dobre pozná. "Už môj predchodca, pápež Benedikt, nevynechal jedinú príležitosť, aby nepriznal vážnosť situácie a nutnosť riešiť túto zradu dôvery. Musíme urobiť všetko preto, aby k ničomu podobnému už nikdy viac nedošlo," podotkol. 

Počas svojej návštevy sa stretol s ôsmimi obeťami sexuálneho zneužívania a zúčastnil sa akcie Svetového stretnutia rodín, kde malo prísť okolo 80 tisíc ľudí. Práve tu vyzval ľudí, aby dokázali odpustiť a držali rodinu pokope aj napriek prekážkam. " Bez toho, aby sme dokázali odpustiť, budú rodiny upadať a nakoniec sa rozpadnú," vyhlásil.  Potom všetkých opäť vyzval na zopakovanie týchto slov. " Prepáč, prosím a ďakujem."

Sexuálne zneužívanie zo strany kňazov, označil pápež za hanbu a pobúrenie. Ich správanie, podľa jeho slov, vyvoláva zlyhania cirkvi u všetkých kresťanov,a  to oprávnene.  Podľa agentúry AFP sa od roku 2002 prihlásilo viac ako 14,5 tisíc ľudí, ktorí sa stali v mladosti obeťami sexuálneho zneužívania predstaviteľmi cirkvi.

Demonštrácie počas omše

V nedeľu na pápeža čakalo pútnické miesto v obci Knock, kde odslúžil omšu v dublinskom parku pod holým nebom. Tá mala uzavrieť Svetové stretnutie rodín. Na omšu prišlo približne 2000 ľudí. "Žiadame o odpustenie za všetky zneužívania, ktoré sa stali v rôznych inštitúciách, vedenými mužskými i ženskými rádmi," povedal počas omše pápež František. 

Zatiaľ čo slúžil omšu , do ulíc Dublinskej metropole vyšlo niekoľko tisíc ľudí s transparentmi "Pravda, spravodlivosť, láska", či " Pápež chráni pedofilných kňazov."

Írsko nie je jediná krajina, kde sexuálne zneužívanie pretrváva. Pozrite si reportáž, v ktorej krajine je taktiež a nepotrestali ho:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy