Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zomrel americký senátor John McCain. Bol veľkým kritikom prezidenta Donalda Trumpa
Zdielať na

Zomrel americký senátor John McCain. Bol veľkým kritikom prezidenta Donalda Trumpa

USA / Americký republikán John McCain viac ako rok bojoval s agresívnou formou rakoviny.

Úmrtie vplyvného amerického republikána Johna McCaina potvrdila jeho kancelária. Vplyvný politik skonal v rodinnom kruhu. Jeho rodina v piatok oznámila, že sa rozhodol ukončiť liečbu. Na druhý deň zomrel na svojom ranči v Arizone.

​Následne sa prostredníctvom sociálnych sietí začali šíriť kondolencie. Medzi prvými bol aj McCainom nenávidený americký prezident Donald Trump, o ktorom vyhlásil, že si jeho prítomnosť neželá ani na svojom pohrebe.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1033515425336885248

Senátorovi za Arizonu vlani v júli diagnostikovali glioblastóm, teda mozgový nádor. Ten je označovaný za  najagresívnejší druh mozgového nádoru. Väčšina pacientov, ktorým tento typ rakoviny diagnostikujú, sa nedožije viac ako nasledujúce tri mesiace. Správnou liečbou sa dá s chorobou bojovať, avšak pacienti sa zväčša ani pri intenzívnej liečbe nedožijú viac ako rok.

John McCain by budúcu stredu oslávil 82. narodeniny. Do americkej histórie sa zapísal ako vojnový hrdina z Vietnamu, neúspešný kandidát na prezidenta v roku 2008 a najmä v ostatných rokoch ako obrovský kritik súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Republikán McCain bol šesťnásobným senátorom, pričom v americkom Senáte pôsobil 30 rokov. Do Kapitolu nechodil od decembra. McCain bol veteránom vojny vo Vietname. V roku 1967 zostrelili jeho lietadlo, pričom ďalších viac ako päť rokov strávil vo väzení, kde čelil aj mučeniu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy