Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pápež František pricestoval do Írska. Stretne sa aj s obeťami sexuálneho zneužívania kňazmi
Zdielať na

Pápež František pricestoval do Írska. Stretne sa aj s obeťami sexuálneho zneužívania kňazmi

DUBLIN / Pápež odštartoval svoju dvojdňovú návštevu v Írsku. Stretne s obeťami sexuálneho zneužívania kňazmi. Hovorca Vatikánu vyhlásil, že pre pápeža je dôležité počúvať.

Pápež František sa počas víkendovej návštevy Írska stretne s obeťami sexuálneho násilia zo strany katolíckych kňazov. V utorok to potvrdil hovorca Vatikánu Greg Burke s tým, že pápež sa vždy stretáva s obeťami v krajinách, kde je "obťažovanie realitou". "Pre pápeža je dôležité počúvať," dodal Burke.

František je pod veľkým tlakom v súvislosti s vyjadrením sa na margo sexuálneho obťažovania zo strany katolíckych kňazov v Írsku a takisto biskupov, ktorí ich kryli. Cesta hlavy cirkvi bude zrejme zameraná najmä na tento problém, a to aj pre nedávne šokujúce prípady týkajúce sa zneužívania v USA alebo Čile. Pápež sa v pondelok vo zverejnenom liste v niekoľkých jazykoch ospravedlnil za to, že cirkev zneužívanie ignorovala. Nie všetci ale pápežovo ospravedlnenie prijali.

Na sobotu má hlava katolíckej cirkvi v pláne stretnutie s írskym prezidentom Michaelom Higginsom, následne navštívi dublinskú katedrálu Panny Márie, kde se plánuje za obete zneužívania pomodliť. Večer se hlava rímskokatolíckej cirkvi zúčastní Svetového stretnutia rodín.

V nedeľu František navštívi pútnické miesto v Knock v okrese Mayo a bude slúžiť omšu pod holým nebom v dublinskom parku Phoenix. V tomto čase sú ohlásené aj protestné akcie, ktoré organizujú obete zneužívania katolíckymi kňazmi v Írsku.

Návštevu hlavy katolíckej cirkvi zažilo Írsko naposledy v roku 1979, kedy davy nadšene vítali pápeža Jána Pavla II.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy