Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chceli by ste mať ročne o jednu dovolenku viac? Už budúci rok by to mohla byť realita
Zdielať na

Chceli by ste mať ročne o jednu dovolenku viac? Už budúci rok by to mohla byť realita

BRATISLAVA / Slovákov čaká viac dovoleniek strávených na Slovensku a to vďaka rekreačným poukazom a nižšej DPH, tvrdí predseda SNS Andrej Danko. Ten spolu s poslancami Slovenskej národnej strany predložil návrh zákona na podporu cestovného ruchu u nás doma, na Slovensku.

Predkladatelia tvrdia, že podpora domáceho cestovného ruchu na Slovensku je nevyhnutná. Apelujú na to, že príspevky na rekreáciu už poskytujú vo Francúzsku, Maďarsku či Taliansku, kde to ľudia dobre prijali. Dovolenkujúci obyvatelia Slovenska radi vyhľadávajú podobné destinácie akými sú príroda, wellness, gastronómia, kultúra či šport aj v zahraničí, a pritom ich máme práve my, u nás doma.

Ľudia by mohli dostať na budúci rok od svojho zamestnávateľa 275 eur ako príspevok na rekreáciu. Predseda SNS Andrej Danko argumentuje, že takúto podporu domácemu cestovnému ruchu chce poskytnúť prostredníctvom daňovo zvýhodneného príspevku s tým, že spolu 55 percent z hodnoty príspevku by mal hradiť zamestnávateľ, 45 percent by si platil sám zamestnanec a dodáva: „V praxi ide celkovo o 500 eur, z ktorých zamestnávateľ bude hradiť 55 % a zamestnanec doplatí zvyšnú časť 45% teda 225 eur Ak celková suma slovenskej dovolenky nedosiahne 500 eur, tak zamestnávateľ dá z tej hodnoty pomerne len 55 %. Tak ako má zamestnanec právo na stravu, tak by mal mať nárok na regeneráciu a oddych s príspevkom od zamestnávateľa.“

„Príspevok na rekreáciu môže byť realizovaný priamym preplatením faktúr alebo rekreačným poukazom vo forme elektronickej karty, pričom zo strany štátu nebude potrebné budovať žiadne dodatočné platobné systémy. Zámerne sme poskytli možnosť priameho preplatenia faktúry z hotela na meno zamestnanca, nakoľko bude bez akéhokoľvek poplatku. V princípe nechceme, aby niekto iný na tom zarábal, a preto to bude zrejme najviac využívaný spôsob,“ vysvetľuje predkladateľ zákona Tibor Bernaťák.

Ubytovacie zariadenia na Slovensku majú spomedzi európskych krajín jednu z najnižších mier vyťaženosti uvádza poslanec SNS: „Predpokladáme istý pozitívny dopad na domáci cestovný ruch, čo môže vytvoriť synergický efekt pre ďalšiu zamestnanosť v danom odvetví i v pridružených odvetviach. Od príspevkov na rekráciu očakávame rozvoj služieb, zvýšenie ich kvality a podnecovanie spotreby.“

Ďalším opatrením na podporu cestovného ruchu má byť zníženie dane z pridanej hodnoty z 20 na 10 percent za ubytovacie a stravovacie služby. „Vďaka zníženiu DPH by mierne zlacnelo ubytovanie, čo by podporilo domácu turistiku. Nižšiu DPH je možné z pohľadu spotrebiteľa len uvítať,“ predstavuje novinku o dani poslanec NR SR za SNS Radovan Baláž a dodáva, že z teoretického hľadiska by podľa neho takýto krok mohol ekonomike pomôcť, pretože nižšie konečné ceny by mohli zväčšiť dopyt.


Aj tú najlepšiu dovolenku ale môžu pokaziť chyby, ktorých sa sami dopúšťame:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy