Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Inšpiroval ju film s Tomom Cruisom. Japonsko má prvú stíhaciu pilotku
Zdielať na

Inšpiroval ju film s Tomom Cruisom. Japonsko má prvú stíhaciu pilotku

Archívna reportáž

TOKIO / Vymenovanie prvej pilotky bojového lietadla je veľkým úspechom v boji o vyššiu mieru rovnosti pohlaví v tradične mužmi ovládanom Japonsku. Misa Macušima je jednou z 13.707 žien v japonských ozbrojených silách, ktoré tvoria len 6,1% z celkového počtu vojakov.

Svoj tréning ukončila tento týždeň a v piatok bola vymenovaná pilotkou bojového lietadla v rámci ceremónie. "Odkedy som na základnej škole videla film "Top Gun" som vždy obdivovala pilotov bojových stíhačiek," povedala novinárom Misa Macušima. "Ako prvá pilotka stíhačky razím cestu. Budem tvrdo pracovať, aby som naplnila očakávania ľudí a ukázala svoju vďaku tým, ktorí ma podporovali. Chcem sa čo najskôr stať plnohodnotným pilotom, rovnakým, ako muži. A dúfam, že budem inšpirovať ďalších ľudí k tomu, aby sa stali pilotmi."

Podľa portálu CNN získala Macušima leteckú licenciu v roku 2015 a potom nastúpila na tréning pilota bojových lietadiel. Bude umiestnená na leteckej základni Nyutabaru a začne lietať na stíhačkách F-15J. Toto bojové lietadlo s dvoma motormi je určené na súboj s inými stíhačkami a je schopné niesť až 8 strieľ. Dosahuje rýchlosť Mach 2,5, teda 2,5 krát viac ako je rýchlosť zvuku, približne 3000 kilometrov za hodinu.

Japonské obranné sily neprijímali do svojich radov ženy až do roku 1993. Potom im umožnili pracovať na takmer všetkých pozíciách, okrem pilotov bojových a pozorovacích lietadiel. Zákaz prijímania žien do týchto pozícií bol zrušený až v roku 2015, v rámci snahy vlády zvýšiť počet žien na pracoviskách.

Japonsko má výrazne starnúcu populáciu a klesajúci počet ľudí v produktívnom veku. Premiér Šinzó Abe preto v roku 2013 prisľúbil posilniť pozície pracujúcich žien. Ministerstvo obrany sa vlani v apríli zaviazalo do roku 2030 zvýšiť počet žien na 9%. V armáde Spojených štátov napríklad tvoria ženy až 16%. Japonské obranné sily zaznamenali aj nárast počtu žien vo vedúcich pozíciách. V marci vymenovalo japonské námorníctvo prvú veliteľku skupiny bojových lodí.

Pozrite si reportáž o ženách v našich ozbrojených silách:

Súvisiace články