Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Paleontológ Kundrát nás objavmi preslávil vo svete. Od Slovenska sa ale podpory nedočkal
Zdielať na

Paleontológ Kundrát nás objavmi preslávil vo svete. Od Slovenska sa ale podpory nedočkal

HUMENNÉ / Paleontológ Martin Kundrát je svetovo uznávaný vedec, ktorý sa na Slovensko vrátil po 25 rokoch a v domovine sa chcel podeliť o nazbierané skúsenosti. Na Slovenku sa ale podpory nedočkal.

"Nie som schopný získať na národnej úrovni grant. Ak by som nemal vedecké výsledky, ktoré by ma oprávňovali, tak by som mlčal," poznamenal paleontológ Martin Kundrát.  Po návrate na Slovensko sa špičkovému svetovému paleontológovi grantovú podporu získať nepodarilo. Paradoxom ale je, že Japonci mu udelili hneď štyri experimentálne granty.

Práve jeden japonský spolu s americkým grantom na jeden milión dolárov mali nadviazať na ten slovenský, neschválený. Pre projekt pritom Kundrát získal viac, ako 30 slovenských a vyše 30 zahraničných odborníkov. "V Ázii sme mali študovať globálne zmeny otepľovania po dobu niekoľkých miliónov rokov a ich dopad na biodiverzitu," vysvetlil.  O projekte rozhodovala Agentúra na podporu vedy a výskumu,  a tá sa podľa Kundráta vystavuje podozreniu z klientelizmu a medzinárodnej hanbe. Tvrdí, že nedostal ani jeden seriózny zahraničný posudok.

Agentúra sa vystavuje medzinárodnej hanbe, tvrdí Kundrát

"Išlo o človeka, ktorého angličtina bola na úrovni strednej školy. Agentúra požaduje hodnotenie projektu v piatich kategóriách. Pán oponent si dal námahu vyplniť jednu z týchto kategórií," povedal o postupe agentúry. Agentúra spadá pod Ministerstvo školstva. Aké bolo odborné zloženie hodnotiteľov sme sa nedozvedeli. "Žiadosť hodnotili dvaja hodnotitelia, jeden slovenský a jeden zahraničný. Mená hodnotiteľov sú anonymné," uviedla Katarína Hamerlová, z odboru komunikácie a protokolu ministerstva školstva. 

Podľa Kundráta navyše u členov komisie nevyžadujú ich publikačnú činnosť.  "Defacto oponovať projekt vám môže ktokoľvek, ak to nadnesiem z ulice. Vy musíte preukazovať svoju odbornú zdatnosť, svoje kvality, avšak ten, ktorý oponuje, nie," povedal Kundrát.  "Odvolanie pre túto žiadosť bolo do APVV doručené, avšak nebolo podpísané oprávnenou osobou,  a zároveň nebolo podané v zákonom stanovenej lehote," vyjadrila sa Hamerlová. 

Posledná nádej je Čína

Po neschválení projektu našou grantovou agentúrou sú pre palentológa poslednou nádejou na realizáciu projektu Číňania. Martin Kundrát Slovensko zapísal do galérie objaviteľov siedmich nových druhov živočíchov a iba za posledné dva roky u nás vypublikoval 15 vedeckých prác v renomovaných zahraničných periodikách. 

Pre obavy nepodporenia zo strany štátu, vysokoškoláci odchádzajú. "Z končiacich vysokoškolských študentov odchádza do zahraničia približne každý desiaty, čo predstavuje odchod investície štátu do vzdelania vo výške 44,8 mil. eur," poznamenala Hamerlová z ministerstva školstva. Ministerstva školstva sme sa pýtali aj to, či odchod tohto svetového odborníka nebude pre slovenskú vedu až príliš veľkou stratou. Odpoveď sme však nedostali.

Pozrite si reportáž o tom, ako Slovensko dostalo vedeckého oskara:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy