Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obrovská kritika sa zrejme vyplatila. Študenti sa vracajú na internáty a sú spokojní
Zdielať na

Obrovská kritika sa zrejme vyplatila. Študenti sa vracajú na internáty a sú spokojní

BRATISLAVA / Vysoko-školské internáty, ktoré boli nedávno veľmi kritizované za svoj stav, opätovne otvárajú dvere študentom. Ich najväčšia vlna príchodu sa očakáva 3. septembra. My sme zisťovali stav internátov, ich pripravenosť aj obsadenosť.

Študenti sú s internátmi spokojní: "Tak bývam tu už tretí rok, teraz už štvrtý od septembra a veľmi dobre som spokojná." "Dobre,v pohode lepšie. Ja som spokojný." "Veľmi dobre, ja som úplne spokojná. Bývam na nových manželákoch, takže je to krásne prerobené." Bratislavské internáty sa na masový príchod študentov aktívne pripravujú. Čas na to sa im už totiž kráti. Ako to vyzerá v tých najväčších sme sa boli aj pozrieť. Niektoré sú už pekne zrekonštruované, väčšina z nich je ale ešte stále v procese posledných prác. Ide o internáty Družba, vysokoškolské mesto v Mlynskej doline a študentský domov Juraja Hronca. "Počas leta sme sa snažili, ako každý rok, opäť vylepšiť ubytovacie podmienky pre študentov," tvrdí Ivan Daňo, riaditeľ internátov Družba.

"Všetky izby sú naozaj pripravené, na niektorých už dokonca začali študenti aj bývať," hovorí Andera Hajdúchová, manažérka pre komunikáciu STU. "Vysokoškolské mesto Ľudovíta Štúra Mlyny sa pripravuje veľmi zodpovedne na príchod študentov," tvrdí Peter Šagát, hovorca Vysokoškolského mesta Ľ. Štúra. Aj ďalší školský rok budú takmer všetky internáty plne využité. Ročne takéto ubytovanie potrebuje viac ako 40 tisíc mladých ľudí. "Rozdeľujú sa také posledné miesta," potvrdila Hajdúchová, Daňo dodáva: "V minulosti sa nám ešte nestalo, aby internát nebol plne obsadený k 30. septembru." "Kapacity sú ako každoročne obsadené, dopyt mierne prevažuje ponuku," potvrdil aj Šagát.

Po veľkej vlne kritiky univerzity svoje internáty postupne rekonštruujú. Využívajú na to vlastné zdroje, peniaze z rezortu školstva, ale čakajú aj na sľúbenú dotáciu od vlády. Technickej univerzite sa podarilo zrekonštruovať Bernolák a Mladú Gardu. Ďalšie zmeny sa dotknú ubytovania na Mladosti a v centre na Dobrovičovej ulici. "V týchto rekonštrukciách sa zvyšuje aj komfort pre študentov, lebo teda zmenili sa normy. Napríklad dvoj posteľové izby sa menia na jednotkové a trojposteľové na dvojkové," potvrdila Andera Hajdúchová. Rekonštruovali aj Družbu. Ide o modernizáciu balkónov, výmenu nábytku, ale aj o obnovu športového areálu. "Na tejto izbe je menená celá balkónová stena, radiátor zároveň vymenený a tým pádom izba bude hotová, keď sa ešte dočistí," opísal situáciu vedúci technického úseku Milan Vrančík. 

"Zatiaľ žiadny nejaký väčší finančný balík zo strany štátu neprišiel, ale v prípade, že by tieto peniaze prišli máme pripravené projekty," hovorí Daňo. Vyskoškolské mesto Mlyny toto leto žiadnu väčšiu rekonštrukciu nerobilo. Vynovili už ale napríklad manželák, ale z vlastných zdrojov. "Nakoľko prebiehajú výberové konania na generálnu rekonštrukciu výškových budov," potvrdil Šagát. Okrem toho čaká aj na sľúbenú dotáciu od vlády. Študentská rada najväčší problém v tejto súvislosti vidí práve v Bratislave. "Napriek tomu, že sme vyrokovali financie pre rekonštrukciu internátov, v celkovej výške neboli garantované finančné prostriedky, napríklad pre Univerzitu Komenského. Kvôli čomu stojí proces verejného obstarávania," tvrdí Bálint Lovász, predseda Študentskej rady VŠ.

V budúcom roku chcú vstúpiť do ďalších rokovaní z vládou. "Jasné, my to nevylučujeme. Hlavne ako pre nás teraz je priorita, aby sme videli, že tie peniaze sú efektívne využité," dodal Lovász. Takmer každý rok sa úplne všetci študenti do univerzitných internátov nedostanú. A preto ak chcú študovať, musia riešiť aj iné alternatívy bývania. Často to bol napríklad podnájom. Posledné roky sa ale otvára aj ďalšia možnosť a to súkromné internáty, ako táto izba. Aj o túto formu bývania je veľký záujem a už teraz obsadzujú posledné miesta. "Poskytujeme ubytovanie v dvojlôžkových izbách. Moderne vybavené izby s infraštruktúrou, kvalifikovaný personál," hovorí Andrej Ralbovský, manažér Student residence.

Okrem toho je v nich k dispozícii moderná kuchyňa s elektrospotrebičmi, fitnescentrum, aj nočný bar. Ide ale už o drahšie, oveľa komfortnejšie bývanie. A takéto sú približné ceny za jednotlivé internáty v Bratislave. Najlacnejšie sa dá bývať v Mlynskej doline.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy