Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zabudnite na jeden zdravotný pohárik vína denne, vravia vedci
Zdielať na

Zabudnite na jeden zdravotný pohárik vína denne, vravia vedci

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Výsledok celosvetovej štúdie je jednoznačný - neexistuje bezpečné množstvo alkoholu, žiadna čaša vína denne pre zdravé srdce. Renomovaný medicínsky magazín Lancet zverejnil výsledky globálnej štúdie, ktoré potvrdzujú, že aj keď pitie alkoholu s mierou môže chrániť srdce pred ochorením, no riziko vzniku rakoviny a iných chorôb ďaleko prevyšuje možné prínosy.

Štúdia je mimoriadne dôležitá, pretože zvažuje široké množstvo faktorov. Štúdia skúmala konzumáciu alkoholu a jeho vplyv na zdravie v 195. krajinách vrátane Spojeného kráľovstva v rokoch 1990 až 2016. Podľa portálu BBC výskumníci analyzovali údaje 15 až 95-ročných ľudí a porovnávali tých, ktorí vôbec nepili s tými, ktorí si dali jeden alkoholický nápoj denne.

Ako jeden nápoj sa definuje 10 gramov alkoholu, čo je zhruba malý pohár vína, plechovka piva alebo poldecák.

Jedna zo spoluautoriek štúdie, profesorka Sonia Saxena z Imperial College London, praktizujúca lekárka hovorí: "Jeden alkoholický nápoj denne znamená malé zvýšenie risku, ak to ale upravíme na celú populáciu Spojeného kráľovstva, znamená to oveľa vyššie čísla. Navyše  väčšina ľudí nevypije len jediný nápoj denne."

Max Griswold, hlavný autor štúdie z University of Washington povedal: "Predchádzajúce štúdie zistili ochranný vplyv alkoholu v prípade niektorých ochorení, my sme však odhalili, že kombinované zdravotné riziká rastú pri požití akéhokoľvek množstva alkoholu. Silný súvis medzi konzumáciou alkoholu a rizika rakoviny, zranení a infekčných chorôb presahuje ochranný vplyv na srdcové ochorenia."

Riziká pri pití menšieho množstva alkoholu denne sú nízke, rapídne však stúpajú, keď ľudia pijú viac. V roku 2016 vláda v Spojenom kráľovstve znížila odporúčané množstvo alkoholu pre dospelé osoby na nie viac ako 14 jednotiek týždenne, čo zodpovedá zhruba 6. veľkým pivám alebo siedmym pohárom vína.

Podľa profesorky Saxena je štúdia najdôležitejšou na túto tému: "ide ďalej ako ostatné tým, že berie do úvahy množstvo faktorov vrátane predaja alkoholu, dobrovoľne nahlásené údaje o konzumácii alkoholu či abstinencii, dáta z turizmu, úrovne nelegálneho predaja a domácej výroby alkoholu."

Podľa štúdie britské ženy pijú pomerne veľa, v priemere 3 drinky denne, čím sa zaradili na 8. miesto v svetovom rebríčku pitia. Britskí muži pijú menej, ocitli sa na 62. mieste zo 195 krajín. Pijú totiž v priemere tiež len 3 drinky, kým rumunskí muži až 8 drinkov denne. 

Celosvetovo sa odhaduje že alkohol pije každý tretí človek. Ten sa spája takmer s desatinou smrtí vo veku 15 až 49 rokov.

"Väčšina z nás v Spojenom kráľovstve pije oveľa viac, než je považované za bezpečné. Táto štúdia navyše ukazuje, že žiadne množstvo nie je bezpečné. Odporúčania by preto mali byť znížené a vláda by mala premyslieť svoj prístup. Ak sa rozhodnete piť , informujte sa o rizikách a podstúpte informované riziko," hovorí Saxena.

Profesor David Spiegelhalter z University of Cambridge však nabáda k rozvážnemu prístupu k nálezom štúdie. "S miernym pitím sa spája rozkoš, takže tvrdenie, že neexistuje "žiadne bezpečné množstvo" pravdepodobne nebude vhodným argumentom pre abstinenciu. Neexistuje ani žiadne bezpečné množstvo šoférovania, vláda však neradí ľuďom, aby nešoférovali. Keď tak nad tým rozmýšľam, neexistuje ani žiadne bezpečné množstvo žitia, nikto by však neodporúčal abstinovať od neho."

V rôznych krajín skúšajú rôzne obmedzenia:

Súvisiace články