Oblačno
21°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Na zimnom štadióne unikal nebezpečný plyn. Ľudí museli evakuovať
Zdielať na

Na zimnom štadióne unikal nebezpečný plyn. Ľudí museli evakuovať

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Na zimnom štadióne v Liptovskom Mikuláši, krátko pred 10.00 ráno nahlásili únik nebezpečného plynu. Ide o čpavok, pričom záchranári museli evakuovať niekoľko desiatok ľudí. Na mieste zasahovali hasiči aj policajti. Štadión je už niekoľko mesiacov vo fáze rekonštrukcie.

​Na zimnom štadióne v Liptovskom Mikuláši došlo k úniku nebezpečného plynu zvaného čpavok. Ide o mimoriadne dráždivú látku so silným zápachom. Začal šíriť do ovzdušia z potrubia, ktoré poškodili robotníci. V tom čase vo vedľajšej hale trénovalo asi 30 detí. Na mieste zasahovali hasiči so štyrmi kusmi hasičskej techniky. Spolu s políciou uzavreli celé okolie štadióna. Mladí hokejisti, ktorí boli na ľade vybehli von v kompletnom výstroji. Ďalšia skupinka trénovala pred štadiónom. Bolo tu aj viacero rodičov. Jeden z nich, zhodou okolností policajt, pomáhal zamestnancom pri evakuácii.

"Keď som kontroloval šatňu na starom zimnom štadióne, tam už bola koncentrácia plynu taká silná, že som tam dokázal zotrvať len pár sekúnd, pálili ma oči," opísal situáciu otec hokejistu Ján Vaškeba. Po príjazde hasičov už boli všetci mimo zamoreného prostredia. Preťaté potrubie začali skrápať vodou, zároveň vyviedli obyvateľov z blízkych domov do bezpečia. Evakuovali aj blízku reštauráciu a plaváreň. Ľuďom poskytli aj plynové masky. "Koncentrácia bola v tom mieste veľmi silná, ďaleko prekračovala všetky prípustné normy pre život," poznamenala riaditeľka Okresného riaditeľstva Hasičského zboru v Liptovskom Mikuláši Eva Krajčiová.

Časť detí našla útočisko v neďalekej základnej škole. Ešte dopoludnia zasadal na okresnom úrade krízový štáb. Hasičom sa našťastie medzičasom podarilo uzavrieť prívod čpavku. Jeho koncentrácia už pre ľudí nie je nebezpečná. Okolie štadióna však naďalej monitorujú. " V prípade už začal poverený príslušník trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia," uviedla hovorkyňa polície Jana Balogová.


Štadión momentálne prechádza rozsiahlou rekonštrukciou, s ktorou začali ešte v máji. Práce by mali ukončiť v polovici októbra.

Pred pár mesiacmi museli hasiči evakuovať aj dve rodiny, pre unikajúci plyn. Do incidentu bolo zapletené aj malé dievčatko, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy