Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Znalecký posudok poskytnutý Kočnerom podľa protistrany nepreukazuje pravosť zmeniek
Zdielať na

Znalecký posudok poskytnutý Kočnerom podľa protistrany nepreukazuje pravosť zmeniek

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Posudok zahraničného znalca, ktorý predložil Kočner, nepreukazuje, že zmenky boli podpísané v roku 2000, ako tvrdili jeho advokáti. Skúmanie znalca bolo navyše založené nie na samotných zmenkách, ale len na dokumentoch týkajúcich sa jednej zmenky v súvislosti s občianskym konaním, ktoré ani nezačalo, pretože Kočner nezaplatil súdny poplatok, píše sa v znaleckom posudku.

Pravosť zmeniek skúmal odborník zo Spojených štátov amerických. Podľa obhajoby Mariána Kočnera, ktorý čelí spolu s Pavlom Ruskom obvineniu pre ich falšovanie, mal znalec potvrdiť pravosť dokumentov. Zástupcovia televízie, v mene ktorej mal niekdajší spolužiak Kočnera Rusko podpísať zmenky, takúto argumentáciu odmietajú.

"Takéto tvrdenie obhajoby nie je pravdivé. Znalec povedal, že nevie vyvrátiť, že dokument vznikol 11.6.2000, ale túto skutočnosť nevie ani potvrdiť," povedal právny zástupca televízie Markíza Tomáš Kamenec. 

Kočner, ktorý je vo väzbe od konca júna, prevzal začiatkom mája originály zmeniek zo súdnej úschovy za účelom znaleckej expertízy. Odborník dosiaľ preskúmal iba dohodu o vyplnení bianco zmenky a nie samotnú zmenku.

"Chápeme, že spoločnosť Markíza ako naša procesná protistrana, má na tento znalecký posudok odlišný názor, avšak v konečnom dôsledku rozhodne súd," hovorí obhajca Mariána Kočnera  Michal Mandzák.

"Marián Kočner sa jeden a pol roka snažil akýmkoľvek spôsobom zmariť televízii Markíza dať preskúmať znalecky relevantným spôsobom zmenku," uviedol Kamenec. 

"Najprv sme pristúpili k znaleckému skúmaniu dohody o vyplňovacom oprávnení, ktorá bezprostredne súvisí so zmenkami a to, z toho dôvodu, že znalec používa invanzívnu metódu, ktorá by mohla zmenky znehodnotiť," vysvetľuje Mandzák. Stále teda ostáva sporné, kedy došlo k podpisu zmenky.

"Po uplynutí 24 mesiacov od vzniku dokumentu nie je možné chemickými metódami zistiť dátum vzniku," hovorí Kamenec. Televízia má vraj v rukách posudky, ktoré spochybňujú teóriu o tom, že Rusko podpísal zmenky v roku 2000. Vraj sa vtedy podpisoval inak.

"Porovnávacie posudky z podobného obdobia sa odlišujú od podpisov, ktoré sú na zmenkách," rozpráva Kamenec. "Spoločnosť Markíza doposiaľ nevysvetlila, ako a kedy doložila prokurátorovi svoj znalecký posudok, o ktorého pravosti má pochybnosti sám vyšetrovateľ," dodáva Kočnerov obhajca. 

Jeden z bratislavských súdov v apríli neprávoplatne rozhodol, že televízia aj Rusko musia Kočnerovi vyplatiť vyše 8 miliónov eur. V prípade ďalších dvoch zmeniek dokazovanie stále pokračuje a spor o štvrtú z nich sa nekoná, pretože navrhovateľ neuhradil súdny poplatok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy