Jasno
11°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Chcete odškodné od nemocnice? Takto treba postupovať...
Zdielať na

Chcete odškodné od nemocnice? Takto treba postupovať...

BRATISLAVA / Pre lajdácky prístup lekárov skončil chlapec plný života v bdelej kóme. Šimonova rodina sa však teraz dočkala aspoň odškodného. A to do konca historicky najvyššieho. Od nemocnice vysúdila 500 000 €. Svoju sťažnosť totiž Šimonovi rodičia podali aj oficiálne, čo urobí len málokto. Na prístup nemocníc a lekárov sa pritom ľudia sťažujú veľmi často. Takto treba postupovať, ak si myslíte, že vám lekári poškodili.

Rodina vybojovala odškodné

Operácia nosnej prepážky, ktorú podstúpil Šimon dopadla tak, ako ju nikto nečakal. Pre nedbalý prístup lekárov chlapec upadol do bdelej kómy. Jeho rodine sa podarilo vybojovať odškodné 500 000 eur na zaplatenie starostlivosti, ktorú bude Šimon potrebovať celý život. VIAC TU. 

Ak máte pocit, že vám lekári poľkodili, najskôr sa sťažujte na riaditeľstve nemocnice. Buď písomne, alebo osobne. Ak nepochodíte, obráťte sa na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS SR). "Na základe písomného podnetu prešetrujeme správnosť konania, či bolo všetko tak, ako treba," hovorí Soňa Valášiková, hovorkyňa ÚDZS.

Chcete odškodné? Obráťte sa na súd

V prípade, že vám dá úrad za pravdu, nemocnica môže dostať pokutu alebo aj zákaz činnosti. Ak ale chcete získať aj odškodné, musíte sa obrátiť na súd. V nezáleží na tom, či vám úrad dal v sťažnosti za pravdu. "Je jedno, či vám úrad dal v sťažnosti za pravdu," hovorí advokát Peter Mertl.

Aby ste mali šancu uspieť, neváhajte zbierať všetky dokumenty počas liečby a pobytu v nemocnici. Informujte sa, ako sa volá lekár, ktorý vás ošetruje, ktoré sestry sa o vás starajú.

Odborníci radia, nevzdávajte sa

V niektorých prípadoch budete potrebovať znalca, ktorý potvrdí, že lekár urobil chybu. Tu môžete natrafiť na to, že mnohí odborníci, docenti, sa medzi sebou poznajú a dokázať čokoľvek môže byť veľmi náročné. No odborníci radia, nevzdať sa. "Hľadať do vtedy, kým sa vám nepodarí nájsť, nebáť sa skúsiť v Českej republike či Rakúsku," hovorí právnik Mertl.

Náklady na prácu znalca môžete chcieť naspäť v súdnom konaní. Napísanie žaloby zverte právnikovi. Ten vám poradí aj to, ako stanoviť sumu odškodného. "Je potrebné si pozrieť iné prípady, koľko sa žiadalo v podobnej situácii," dodáva právnik. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články