Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Baťovi potomkovia chcú späť majetky, dostanú Bojnický zámok?
Zdielať na

Baťovi potomkovia chcú späť majetky, dostanú Bojnický zámok?

BRATISLAVA / Baťa. Tieto štyri písmenká hovoria takmer každému z nás, že ide o topánky, ktoré si môžete kúpiť ešte aj dnes. Ján Antonín Baťa však dokázal chodiť nielen v obuvníckom priemysle. Svedčia o tom majetky, za ktoré jeho rodina žiada odškodné. Patrili mu mestá, priemyselné centrá a dokonca aj Bojnicky zámok.

Baťov vnuk odmietol komentovať výšku odškodného

Československé úrady po druhej svetovej vojne nesplnili svoju povinnosť vyplývajúce z príslušného Benešovho dekrétu a nestanovili odškodné za majetok, zabavený podnikateľovi Jánovi Antonínovi Baťovi.

Novinárom to v Bratislave povedal právnik Robert Cholenský, ktorý zastupuje Baťovych príbuzných, ktorí podali žiadosť slovenskému ministerstvu financií o vyplatenie kompenzácie za znárodnený majetok. Baťov vnuk John Nash odmietol komentovať výšku odškodného, s ktorou by bola rodina spokojná.

Slovenské ministerstvo financií potvrdilo, že žiadosť Baťovcov obdržalo. Úradj ju ale bližšie nekomentoval s odvôvodnením, že žiadosť analyzuje. "Dekrét počíta s tým, že ministerstvo financií stanoví náhradu, ktorá za majetok náleží," povedal právnik Robert Cholenský.

Došlo k potvrdeniu Benešových dekrétov

Usudzuje, že priznaním odškodného príbuzným Baťovi došlo k potvrdeniu a nie k prelomeniu tzv. Benešových dektréov, ktoré po vojne mimo iného viedly k odsunu nemecky hovoriaceho obyvateľstva z vtedajšieho Československa. 

Nash pred novinármi dodal, že rozhodnutie o výške kompenzácie rodina prenecháva slovenským úradom. "Výška náhrady sa dá vyčísliť len ťažko," povedal Nash. Na otázku, či by sa uspokojil s čiastkou 10 000 eur uviedol, že by išlo o malú sumu.

Rodina je pripravená sa so Slovenskom súdiť

Dodal, že v prípade neúspechu svojej žiadosti o náhradu, je rodina pripravená sa so Slovenskom súdiť. Naznačil taktiež, že Baťovci majú záujem o finančnú kompenzáciu, nie o navrátenie majetku. Napríklad Bojnický zámok, ktorý patril do Baťovhjo impéria, by podľa neho mal naďalej patriť medzi národné poklady Slovenska.

V prípade získania odškodného hodlajú Baťovci takto získanú čiastku investovať na Slovensku. Investície by zrejme smerovali do odvetvia informačných technológií, v ktorom Nash v súčastnosti podniká.

Pod Baťov koncern patrilo na Slovensku veľa koncernov. V krajine vybudoval priemyslové centrá v Partizánskom, Svite, Nových Zámkoch a Bošanoch. Hodnotu Baťovho majetku u nás, Nash odhadol na miliardy eur.

Podľa Cholenského sa štyria Baťovi príbuzní, ktorí podali žiadosť o vyplatenie kompenzácie slovenskému ministerstvu financií, domáhajú aj majetku v Českej republiky. Tam mal byť Jánovi Antonínovi Baťovi znárodnený majetok vo výške niekoľko miliónov korún. Proces sa začal v marci.

Žiadosť o odškodnenie potom, čo justícia očistila Baťove meno

Žiadosť o odškodnenie na Slovnsku podala rodina potom, čo slovenská justícia očistila Baťove meno. Slovenský súd na jar tohto roka zrušil trest dlhoročného väzenia a prepadnutia majetku, ktorý československý súd v roku 1947 Jánovi Antonínovi Baťovi v neprítomnosti uložil. V Českej republike sa Baťa dočkal rehabilitácie už v roku 2007.

Ján Antonín Baťa bol nevlastným bratom zakladateľa obuvníckeho impéria Tomáša Baťu. Keď v roku 1932 zahynul pri leteckej nehode, zaujal v podniku jeho miesto. V roku 1941 odišiel do Brazílie, kde neskôr tiež zomrel. Národný súd v Československu ho po druhej svetovej vojne označil v neprítomnosti za zradcu a kolaboranta a majetok firmy znárodnil.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy