Polojasno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Lekári zbabrali operáciu, Šimonova rodina dostane vysoké odškodné
Zdielať na

Lekári zbabrali operáciu, Šimonova rodina dostane vysoké odškodné

NITRA / Historicky rekordné odškodné na Slovensku za spacaknú operáciu odklepol Krajský súd v Nitre. Rodine, už 22-ročného Šimona Bucha, musí nitrianska nemocnica zaplatiť 500 000 eur. Chlapec je po banálnom zákroku už 6 rokov v bdelej kóme.

Šimon sa podrobil operácii nosnej prepážky

Šimon Buch pred šiestimi rokmi, vo svojich 16 rokoch, zostal v bdelej kóme po tom, ako sa podrobil operácii nosnej prepážky v nitrianskej nemocnici. Jeho rodina žiadala odškodné. Okresný súd v Nitre rozhodol, že za Šimonov zdravotný stav nesie nemocnica zodpovednosť a priznal jeho rodine odškodné vo výške 599.608 eur.

Podľa sudkyne bol prístup pracovníkov nitrianskej nemocnice "...maximálne lajdácky takým spôsobom, že si ho nie je možné nijakým spôsobom zdôvodniť či ospravedlniť správanie lekárov".

Nemocnica sa voči rozsudku odvolala. Krajský súd rozhodnutie prvostupňového súdu potvrdil. "Krajský súd v Nitre na pojednávaní vyhlásil rozsudok, ktorým v rozsahu a s dôvodom uvedeným v odvolaní odporcu preskúmal prvostupňový rozsudok, pričom ako vecne správne potvrdil výrok prvostupňového súdu," uviedol hovorca Krajského súdu v Nitre Oliver Kolenčík. Jedinou zmenou je výška odškodného, ktorá je menšia o 100.000 eur.

Mama: Nie je to zadosťučinenie, eurá potrebujeme

Matka Šimona Bucha je s rozsudkom spokojná, za satisfakciu ho však nepovažuje. "Ešte som to nestihla ani spracovať, všetky tie informácie, ktoré prebehli. Zase sa ukázalo, že je to pravda, čo sme hovorili. Po tých šiestich rokoch to už nie je zadosťučinenie, pretože mi tie peniaze reálne pre Šimona potrebujeme. Možno keby sa to udialo pred šiestimi rokmi, hneď ako sa to stalo, tak by som inak reagovala. Ale teraz, keď vidíme, čo všetko potrebujeme, tak sa mi to nezdá byť zadosťučinenie, ale je to potrebné," uviedla.

Téme sa venuje Diana Pavlisová. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

TV JOJ

Súvisiace články