Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čo sa deje so Zemou? Letné rekordy hlásia aj nezvyčajné miesta
Zdielať na

Čo sa deje so Zemou? Letné rekordy hlásia aj nezvyčajné miesta

SVET / Toto leto nám ukazuje neskutočné paradoxy. Najteplejšie počasie nehlásia populárne letoviská, ale miesta, kde by sme skôr očakávali ľadový chlad. Tropické teploty majú na severe Poľska, či v nórskych fjordoch a podobne je na tom aj severná Amerika, či sever Ruska. Úplne neuveriteľne znie informácia o tom, že v ruskom Jakutsku, ktoré je jedno z najchladnejších miest na Zemi, bolo v piatok teplejšie ako kdekoľvek na Slovensku. Čo sa to deje s planétou Zem zisťoval náš reportér Anton Adamčík.

Tohoročné leto vo svete nastúpilo s extrémnymi tropickými teplotami a za posledné týždne lámalo rekordy aj na miestach, ktoré by nám bežne ani nenapadli. Napríklad také Jakutsko, kde mínus 70 v zime nebýva nie je nič nezvyčajné. "V Jakutsku sú momentálne teploty viac ako 30 stupňov," vraví meteorologička Miriam Jarošová. 

Extrémne teploty 

Rovnako okolo 30 a viac namerali v typických severských oblastiach amerického kontinentu. V pásme Aljaška, Hudsonov záliv, kde zlomili takmer historický rekord. Ten lámali viaceré kanadské oblasti.

Konkrétne napríklad Montreal mal takmer 37 stupňov cez deň a v noci tesne pod 30. Ottawa mala 35 stupňov. Pokiaľ by vás omrzelo Chorvátsko a stredomorie, tropické leto si môžete užiť aj na severe Európy na plážach Baltiku, poprípade nórskych fjordov.

Ohnivé peklo

Pokiaľ je 30 stupňov niekomu málo, stačí ísť na juh. V Amerike v Kalifornii je 44 stupňov podobne ako v severnej Afrike. "V Tunise v letoviská je nad 40 stupňov. Spojené arabské emiráty zažili pred dvoma dňami teplotu 51,2 stupňa," potvrdila Miriam Jarošová. 

Slovensko a okolité krajiny sa zatiaľ tomuto ohnivému peklu vyhli. A vďaka tomu si užívame celkom obyčajné fádne leto, aké bývalo bežné pred 20 či 30 rokmi. Pokiaľ však nesúhlasíte, počkajte si ešte zopár dní. "Môžem vás upokojiť, 30 stupňové teploty sa vrátia v priebehu budúceho týždňa," dodáva s úsmevom meteorologička. 

Súvisiace články