Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tony odpadu na streche sveta. Mount Everest dopláca na ľahostajnosť ľudí
Zdielať na

Tony odpadu na streche sveta. Mount Everest dopláca na ľahostajnosť ľudí

Archívna reportáž

KÁTHMANDÚ / Aj na streche sveta necháva človek za sebou stopu, a to nie príjemnú ani prospešnú. Pohodené stany, odhodené horolezecké vybavenie, prázdne kyslíkové fľaše či dokonca exkrementy. Tí, ktorí si myslia, že vystúpia hore na nepoškvrnený sneh, žasnú.

"Je to nechutné. Na hore sú tony odpadu," povedal Pemba Dordží Šerpa, nepálsky horský vodca, ktorý na Mount Everest vystúpil doteraz 18-krát. Od začiatku komerčných expedícií, teda od 90. rokov minulého storočia, začal byť Everest hojne navštevovaný. Len túto jar na neho vystúpilo najmenej 600 ľudí. 

Nepál sa snaží biedne vyzerajúcu situáciu zvrátiť. V posledných piatich rokoch požaduje od expedície kauciu vo výške 4 000 dolárov, ktorú vráti v prípade, že každý horolezec znesie dole najmenej osem kilogramov odpadkov. Na tibetskej strane žiadajú úrady rovnakú čiastku a dokonca horolezcom vymerajú pokutu vo výške 100 dolárov za každý chýbajúci kilogram. 

Podľa Výboru pre kontrolu znečistení Sagarmatha zniesli za minulý rok horolezci na nepálskej strane 25 ton pevného odpadu a 15 ton ľudského odpadu. V tohtoročnej sezóne zniesli dole ešte väčšie množstvo, ale stále je to len časť toho, čo ľudia na hore zanechajú. Podľa šerpu je hlavným problémom ľahostajnosť návštevníkov. 

Horolezecký veterán Damian Benegas tvrdí, že príliv menej skúsených ľudí na veľhoru zhoršuje problém ekologickej stopy. Ochrancovia životného prostredia sa tiež obávajú toho, aby znečistenie Mount Everestu nezasiahlo vody v údolí. V súčasnosti exkrementy horolezcov prevážajú zo základného tábora do najbližšej dediny, kde ich hádžu do príkopu. "Počas monzúnu sa dostávajú až do rieky," uviedol americký inžinier Garry Porter. Jeho tím plánuje postaviť kompostáreň pri základnom tábore, kde by sa exkrementy využívali ako hnojivo. 

Súvisiace články