Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kúpacia sezóna je už v plnom prúde. Viete ako sa brániť pred infekciami?
Zdielať na

Kúpacia sezóna je už v plnom prúde. Viete ako sa brániť pred infekciami?

BRATISLAVA / V čase letnej sezóny ohrozujú najmä milovníkov vody rôzne sinice a iné bakteriálne ochorenia. Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republike radí, ako sa vyhnúť nepríjemnostiam.

Najbezpečnejšie je kúpať sa na oficiálne prevádzkovaných kúpaliskách a na vodných plochách, ktorých kvalita je monitorovaná orgánmi verejného zdravotníctva. Treba navštevovať kúpaliská s povolenou prevádzkou, pred ich návštevou je dôležité informovať sa o ich aktuálnom stave.

Kvalitu vody na kúpanie možno odhaliť voľným okom. Netreba do nej vstúpiť, ak voda na základe farby či zápachu pôsobí odpudivo, radia odborní pracovníci Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR). Takisto je dôležité všímať si okolie lokality. Zo zdravotného hľadiska nie je bezpečné kúpať sa v prírodných vodných plochách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo, pretože môže prenášať aj salmonelu. Zvážiť treba aj kúpanie vo vodách, v blízkosti ktorých sa vyskytli uhynuté zvieratá alebo sú vyústené odpadové vody z kanalizácie. V prípade verejných bazénov je zase dôležité všímať si poškodenia či slizovité povlaky na stenách a kachličkách.

"Treba zdôrazniť, že kúpanie je určené pre zdravých ľudí, ktorí majú normálnu imunitu a neporušenú pokožku, ktorá ak je poškodená, môže byť vstupnou cestou infekcie," hovorí Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky s tým, že pri kúpaní nie je možné úplne vylúčiť kontakt s rôznymi druhmi mikroorganizmov šíriacich sa vodou, no problém nastane vtedy, ak sa neprimerane premnožia.

Všeobecné zásady pri kúpaní

  • kúpanie a pobyt na kúpaliskách je ideálny pre zdravých ľudí
  • navštevujte oficiálne prevádzkované kúpaliská a vodné plochy, ktorých kvalita je monitorovaná orgánmi verejného zdravotníctva
  • nenechávajte deti bez dozoru dospelej osoby
  • dodržiavajte zásady správania sa na kúpaliskách i výstražné upozornenia v blízkosti prírodných vodných plôch
  • po každom kúpaní sa čo najskôr dôkladne osprchujte a prezlečte do suchého oblečenia

Sinice dokážu u detí vyvolať dýchacie problémy

V prírodných kúpaliskách môže napríklad dôjsť k premnoženiu siníc. Sinice dokážu u detí vyvolať dýchacie problémy, kožné výražky či zápaly očných spojiviek. Po prehltnutí väčšieho množstva, môžu vyvolať aj črevné problémy, kŕče a nevoľnosť. 

"Premnožené a nahromadené toxické sinice tvoria vločky alebo zhluky kolónií, ktoré sú rozptýlené vo vodnom stĺpci alebo nahromadené na vodnej hladine môže byť vo forme pokrytia alebo viditeľnej kaše, takzvaného "vodného kvetu", ktorý býva najčastejšie zelenej a modrozelenej farby. Zvýšený výskyt siníc je zaznamenávaný najmä po dlhotrvajúcom slnečnom a teplom počasí," vysvetľuje Ján Mikas.

Podľa neho je potrebné zdôrazniť, že premnoženie siníc znamená väčšie zdravotné riziko než premnoženie rias. Či voda obsahuje sinice, sa dá otestovať jednoduchým spôsobom – do priesvitnej nádoby treba nabrať vodu a nechať ju na svetle postáť 15 až 20 minút. Ak sa na vode vytvorí prstenec farebnej hmoty pripomínajúci posekané ihličie alebo zelenú krupicu a voda pritom zostane číra, ide pravdepodobne o sinice. Ak zostanú mikroorganizmy rozptýlene vo vodnom stĺpci, ide o zdravotne nevýznamné riasy.

Za zlú kvalitu vody v bazénoch môžu z veľkej časti aj návštevníci

Všeobecne zlá kvalita vody hrozí najmä na kúpaliskách s nekvalitnou prevádzkou, čo znamená, že sa tam nedostatočne vymieňa a dezinfikuje voda alebo sa prekračuje povolená návštevnosť. Vizitkou nedostatočnej prevádzky môže byť i nevyhovujúci povrch stien bazénov či zlá údržba filtrov na úpravu recirkulujúcej vody. Pred vstupom do bazéna by mali návštevníci skontrolovať farbu vody a jej zápach. Rovnako by sa mali pred každým vstupom do bazéna osprchovať a prejsť brodiskom. Dôkladné osprchovanie môže znížiť riziko kontaminácie vody až desaťnásobne. Do bazéna by nemali vstupovať ľudia s prenosnými ochoreniami. Na kúpaliskách je nutné používať WC a dodržiavať zásady osobnej hygieny.

"Veľký podiel na zlej kvalite vody majú aj samotní návštevníci, ktorí často nerešpektujú nariadenia prevádzkovateľa, hygienické pravidlá prípadne navštevujú kúpaliská s prenosnými ochoreniami," informuje hlavný hygienik SR.

Teplota vody na umelých kúpaliskách je spravidla vyššia ako na tých prírodných, preto sa tam "lepšie darí“ baktériám, vírusom i parazitom. Vodou vo verejných bazénoch sa najčastejšie šíria pôvodcovia črevných nákaz, ktoré vyvolávajú hnačky najmä u detí, tiež vírusové ochorenia ako sú zápaly očných spojoviek, vírusový zápal pečene typu A. Možno sa nakaziť aj parazitárnymi červami (mrľa ľudská, škrkavka detská), v bazénoch s termálnou vodou sa môžu vyskytovať prvoky – améby, z ktorých niektoré druhy sú pre človeka nebezpečné a vyvolávajú až zápaly mozgu a mozgových blán. Deti a dospelí sú na umelých kúpaliskách vystavení aj pôsobeniu mikroskopických húb, plesní a kvasiniek, ktoré vyvolávajú povrchové ochorenia kože, nechtov, vlasov a slizníc a prejavujú sa úporným svrbením. Ide najmä o rôzne typy dermatitíd, urologické aj gynekologické infekcie.

Zásady kúpania sa na prírodných vodných plochách

  • nevstupujte do neznámej stojatej či tečúcej vody
  • do hlbokej vody by sa mali odvážiť iba zdatní plavci a ani tí nikdy nie jednotlivo
  • nepreceňujte svoje schopnosti a sily
  • nevstupujte do vody, ktorá na základe senzorických vlastností (farba, zákal, priehľadnosť) pôsobí odpudivo
  • nevstupujte do zelenej vody s premnoženými riasami a sinicami a nahromadeným odpadom
  • nekúpte sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo a v okolí ktorých ste našli uhynuté vtáky a zvieratá
  • rešpektujte označenia o zákaze kúpania sa a upozornenia v okolí vodnej plochy a pokyny prevádzkovateľov vodných kúpalísk

Prechlórovaná voda môže podráždiť

Chlór stále patrí stále k najpoužívanejším spôsobom dezinfekcie vody na kúpanie. Využívaný je najmä pre jsilný baktericídny účinok, nízku nákladovosť i praktické používanie. Na nadmernú prítomnosť chlóru sú obzvlášť citlivé veľmi malé deti, respektíve deti s predispozíciami na vznik alergií. 

Biokúpalisko je umelé kúpalisko, ktoré má svojím charakterom pripomínať to prírodné. Nepoužívajú sa dezinfekčné prostriedky, ale uprednostňuje sa riedenie, biologické procesy a filtrácia. Vzhľadom na prírodný charakter úpravy vody, je pri takomto type kúpalísk potrebné dodržiavať povolenú kapacitu. Takéto kúpaliská môžu byť riešením, pre ľudí citlivých na chemikálie vo vode. 

Zásady kúpania sa na umelých kúpaliskách

  • pred každým vstupom do vody sa osprchujte a prejdite brodiskom
  • pred vstupom do bazéna si všimnite farbu vody, zákal či zápach, respektíve plávajúce nečistoty na hladine
  • nekúpte sa vo vode, ak páchne po moči alebo výrazne po chlóre, na stenách bazéna sú slizovité povlaky a steny a dno bazéna sú poškodené
  • nevstupujte do bazéna, pokiaľ viete, že máte prenosné ochorenie
  • používajte WC a dodržiavajte zásady osobnej hygieny
  • rešpektujte výstražné označenia pri bazéne
  • neskáčte do vody tam, kde je to zakázané, môžete ublížiť nielen sebe, ale aj iným ľuďom

Pozor si treba dávať aj pri kúpaní v zahraničí.

Súvisiace články