Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nezvyčajne teplý apríl, ľudia už si užívajú kúpanie. A aký bude prechod do mesiaca máj?
Zdielať na

Nezvyčajne teplý apríl, ľudia už si užívajú kúpanie. A aký bude prechod do mesiaca máj?

SLOVENSKO / Ideálne počasie s letnými teplotami pretrváva s menšími výkyvmi na Slovensku už tretí týždeň, čím sa podľa meteorológov približujeme ku klíme stredomorských krajín. Aj preto v Štúrove s veľkým predstihom otvorili kúpaciu sezónu . O návštevníkov núdzu nemali. A to je ešte len 28 apríl. Ale ani na chladnej Orave po zime niet ani stopy. Zisťovali sme, či toto letné počasie vydrží.

Počasie v Štúrove bolo ideálne, čo potvrdili aj obyvatelia: "Krásny deň, výnimočne toho roku v apríli sa kúpeme." Brány štúrovského kúpaliska dnes po zime otvorili po prvýkrát. Presnejšie vodou tu naplnili už aj vonkajšie bazény. Tie prilákali ľudí z celého Slovenska. Aj napriek tomu, že je len apríl – a podľa babských rád by sme v mesiacoch s písmenom „R“ nemali na zem ani len sadať. Tunajším návštevníkom to však evidentne neprekážalo. "Celý apríl je takýto neuveriteľne teplý. Je faktom že v prímorskych krajinách majú okolo 30 stupňov a my 26 až 28 a trvá to už tri týždne je to skutočne prekvapujúce, približujeme sa ku ich klíme a tento mesiac skutočne padajú teplotné rekordy," potvrdzuje meteorológ Peter Jurčovič.

"Možnože v máji budeme doma, vnútri a budeme si kúriť v krbe, treba to využiť a hlavne Slováci využívajú, keď je niečo zadarmo," hovorí obyvateľka Štúrova.

​Termálnu vodu a krásnych 29 stupňov si dnes v Štúrove, už tradične po prvýkrát v sezóne, mohli návštevníci vychutnať bezplatne. "Je to výborné, cítime sa veľmi dobre."

Pokým v minulosti nebolo výnimkou, že v tomto období sa ešte na Orave či Liptove lyžovalo. Dokonca bola aj májová lyžovačka teraz je to inak. Aj v najchladnejšej obci Slovenska - Oravskej Lesnej sa teplota šplhá k 20 stupňom Celzia. A na dolnej Orave sa ľudia pri práci aj opália. "Máme úžasné počasie, sadíme vo veľkom, kopeme v záhrade," chvália sa záhradkári z Oravy.

A dnes v tomto slnečnom počasí otvárali sezónu na Oravskom hrade. Po upratovaní najnavštevovanejší hrad Slovenska Oravský hrad spustil sezónu Thurzovými slávnosťami. Tento rok dokonca Oravské múzeum, pod ktorý hrad patrí, oslavu je 150. výročie svojho vzniku. "Pripravili sme si bohatý program, ktorý je zložený z divadelných, šermiarskych vystúpení, nechýbajú sokoliari, aj žongléri," potvrdila Miroslava Kupčoláková,manažérka podujatí v Orvskom múzeu.

A zrejme sa to podľa Jurčoviča tak skoro nezmení: "Počasie by nám malo vydržať ešte aj počas nasledujúcich dní, i keď treba počítať aj s prehánkami počas týždňa ale stále budú letné teploty. Prehupneme sa do mája v teplom počasí."

Aktuálnu predpoveď si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy