Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V mori okolo Dubrovníka platí zákaz kúpania. Voda je kontaminovaná
Zdielať na

V mori okolo Dubrovníka platí zákaz kúpania. Voda je kontaminovaná

Archívna reportáž

DUBROVNÍK / V chorvátskom Dubrovníku je zákaz kúpania sa v mori v okolí mesta. Dôvodom je kontaminácia morskej vody fekáliami.

S informáciou prišiel portál Aktuality.sk, ktorý sa odvoláva na chorvátsky web Dnevnik.hr. Okresný úrad verejného zdravia v chorvátskom letovisku varoval dovolenkárov, aby pláže nevyužívali na kúpanie. Zdroj znečistenia sa zatiaľ nepodarilo odhaliť. 

Hygienici odobrali vzorky vody, aby ich analyzovali. "Laboratórna analýza preukázala fekálne znečistenie. Vzhľadom na to, že ide o more neuspokojivej kvality, znečistené od neznámeho zdroja, informovali sme príslušné kontrolné služby, zdravotnú kontrolu a inšpekciu životného prostredia. Úrad verejného zdravia Dubrovník-Neretva odporúča zákaz pobytu v mori, kúpanie a rekreáciu," uvádzajú vo svojom vyhlásení hygienici.

Čo v prípade, ak ľudia zákaz rešpektovať nebudú a v takto znečistenom mori sa okúpu? "Malé množstvo týchto baktérií vo vode neznamená nebezpečenstvo, ale ich zvýšený výskyt môže vyvolať hnačkové ochorenie, najmä u detí," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Dáša Račková. 

"Pokiaľ ide o slovenských turistov, Dubrovník je pre nich skôr destináciou pamiatkovou a kultúrny turizmus. Samozrejme, chodia aj na kúpanie do Dubrovníckeho regiónu v stredisku Babin Kuk, ktorý je relatívne vzdialený od Dubrovníka, tak si myslím, že nebude to mať nejaký vplyv na kúpanie," povedala vedúca zastúpenia Chorvátskeho združenia pre Slovensko. Situáciu preverovalo aj Ministerstvo zahraničných vecí. Spomínaná rekreačná oblasť Babin Kuk znečistená nie je. Podľa ich informácií je znečistená jachtárska zátoka Pile.

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy