Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Skripaľa a jeho dcéru priotrávili dvaja muži, odišli do Ruska. Britský denník sa odvoláva na Scotland Yard
Zdielať na

Skripaľa a jeho dcéru priotrávili dvaja muži, odišli do Ruska. Britský denník sa odvoláva na Scotland Yard

Archívna reportáž

LONDÝN / Bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa, ktorého priotrávili v marci na juhu Anglicka armádnym jedom sa pokúsili zavraždiť dvaja muži, ktorí nasledujúci deň opustili britské územie. Uviedol to britský denník The Sun, ktorý sa odvoláva na zdroje Scotland Yardu.

The Sun uviedol, že sa muži v súčasnosti nachádzajú v Rusku a údajne sú pod ochranou prezidenta Vladimira Putina. Šesťdesiatročný Skripaľ a jeho dcéra Julija útok prežili a zhruba po dvojmesačnej liečbe ich prepustili z nemocnice v Salisbury. 

Londýn pripísal zodpovednosť za útok ruským tajným službám, ale Moskva akýkoľvek podiel na otrave popiera. Podľa expertov boli otrávený nervovou látkou známou ako Novičok, ktorá sa v období studenej vojny vyrábala v Sovietskom zväze. 

Britská polícia je podľa denníka The Sun presvedčená, že vo vyšetrovaní došlo k zásadnému prelomu. Svoju pozornosť sústreďujú na dve "záujmové osoby", ktoré majú takmer isto kontakty v Rusku. Obe osoby podľa Scotland Yardu opustili Britániu 24 hodín po útoku. Mená ale nezverejnili, neplánujú vydať ani prehlásenie. 

Skripaľovci sa po prepustení z nemocnie schovávajú na neznámom mieste, spoluprácu s ruskými úradmi odmietli. Podľa ruských médií nie sú v kontakte ani s príbuznými v Rusku. Sesternica Julije Skripaľovej sa už niekoľkokrát pokúsila získať britské víza, aby ich mohla navštíviť, no britské úrady jej ho odmietli udeliť. Podľa ruskej agentúry Interfax chce 45-ročná Viktorija Skripaľová začať politickú kariéru. Je na kandidátke menšej prokremeľskej strany Spravodlivé Rusko. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy