Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na sociálnu sieť už len za poplatok. Vláda sa rozhodla ich používanie zdaniť
Zdielať na

Na sociálnu sieť už len za poplatok. Vláda sa rozhodla ich používanie zdaniť

KAMPALA / Na sociálnu sieť sa ľudia dostanú len za poplatok. Surfovanie tak už prostredníctvom mobilných operátorov a poskytovateľov internetu nebude zadarmo. Zdaňovanie sa nebude týkať len siete Facebook. Ugandská vláda totiž tvrdí, že to pomôže financovaniu verejných služieb.

V Ugande začal platiť zákon, ktorý hovorí o poplatku pre užívateľov sociálnych sietí. Vláda chce totiž týmto krokom pomôcť lepšiemu financovaniu verejných služieb. Mnohí s tým ale nesúhlasia a myslia si, že ide o obmedzovanie slobodného prejavu, a tým chcú zamedziť aj prípadnej kritike vlády. Niektorí obyvatelia sa ale na sociálnu sieť bez uhrádzania poplatkov dostávajú cez virtuálnu súkromnú sieť VPN. 

Za prístup na sociálne siete ako Facebook, Twitter, WhatsApp, Skype, Google Hangouts, yahoo Messenger či YouTube, si budú musieť užívatelia priplatiť 200 šilinkov na deň, čo je 5 centov. V Ugande si podľa oficiálnych údajov mobilné služby platí asi 23,6 miliónov ľudí, asi 17 miliónov z nich používa internet.Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International vyzvala ugandskú vládum aby prístup k sociálnym sieťam prestala zdaňovať. "Vláda týmto krokom okráda množstvo ľudí o slobodu prejavu, čo má hrozný dopad na ďalšie ľudské práva," upozornila zároveň Amnesty International.  

Ugandskí politici sa totiž v minulosti sťažovali na kritiku vlády prostredníctvom Facebooku. Niektorých ľudí z tejto kritiky aj obvinili. Počas prezidentskej kampane v roku 2016 boli všetky sociálne siete zablokované. Prezident Yoweri Museveni to zdôvodnil tým, že bolo nutné zabrániť šíreniu klamstiev. Podľa opozície a kritikov vlády, budú financie z daní premrhané a terajší prezident Museveni sa týmto krokom snaží len zamaskovať skutočnosť, že zlyháva v boji proti korupcii.  

Pozrite si archívnu reportáž o dezinformáciách aj na sociálnych sieťach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy