Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ženy, ktoré veľa pracujete, dávajte si pozor. Hrozí vám táto nebezpečná choroba
Zdielať na

Ženy, ktoré veľa pracujete, dávajte si pozor. Hrozí vám táto nebezpečná choroba

Archívna reportáž

BERGEN / Výskumy z nórskej univerzity v Bergene zistili, že nadmerná práca spôsobuje viaceré zdravotné ochorenia. Z ich výskumu vyplýva, že až 7,8 percenta ľudí trpí závislosťou na práci.

Podľa výsledkov výskumu sú ohrozenou skupinou najmä pracujúce ženy. V prípade, že by strávili v robote menej hodín, dokázali by tým výrazne ovplyvniť riziko cukrovky. 

Na výskume sa zúčastnilo 7065 Kanaďanov, ktorí boli vedcami pozorovaní počas 12 rokov. Zistenia boli publikované v časopise BMJ, kde sa uvádza, že pri ženách, ktoré pracujú 45 hodín alebo viac týždenne, je až o 63 percent vyššie riziko cukrovky v porovnaní s ostatnými. Zvláštnosťou je aj to, že bola preukázaná len malá zmena, ak ženy fajčili, požívali alkohol alebo cvičili.  

Naopak riziko cukrovky u mužov sa nezvyšuje dĺžkou ich pracovnej doby. Zatiaľ nie je jasné, prečo je rozdiel medzi pohlaviami taký výrazný, ale môže to byť spôsobené aj tým, čo ženy robia vo svojom voľnom čase. "Ak sa zamyslíte nad tým, čo ženy robia mimo pracovnej doby, ich čas zapĺňajú rôzne povinnosti, ktoré môžu byť stresujúce. A stres zvyšuje riziko cukrovky," uviedla spoluautorka štúdie Mahee Gilbert-Ouimet.

Profesor Orfeu Buxton dodáva, že ženy ktoré nadmerne pracujú sa zvyčajne aj zle stravujú, vynechávajú cvičenie a majú nedostatok spánku, čo súvisí s ich zdravotným stavom. Zároveň dodáva, že už nedostatok spánku počas jedného týždňa výrazne zvyšuje riziko cukrovky. Ženy v strednom veku pritom často trpia nespavosťou, čo by mohlo potvrdiť rozdieli medzi rizikom cukrovky u mužov a žien. "Cukrovka nie je niečím nezvyčajným, jej liečba je nákladná a často zabíja. Preto musíme rozumieť aj faktorom, ktoré ju spôsobujú, aby sme jej vedeli predchádzať," dodal pre CNN profesor Buxton.

Do roku 2030 sa odhaduje, že počet ľudí trpiacich cukrovkou by mal narásť na 439 miliónov, čo predstavuje až 50-percentný nárast oproti roku 2010.

Súvisiace články