Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kubánsky liek sa pri testovaní osvedčil. Cukrovkári naň nedajú dopustiť
Zdielať na

Kubánsky liek sa pri testovaní osvedčil. Cukrovkári naň nedajú dopustiť

BRATISLAVA / Liek, ktorý Slovensko dostalo za deblokovanie kubánskeho dlhu už mesiac testujú naši lekári. Prvé výsledky si pochvaľujú aj pacienti. Rany na diabetických nohách sa hoja a majú tak nádej, že sa vyhnú aj amputácii. Pilotná fáza projektu sa začala v prešovskej fakultnej nemocnici.

Pre pár mesiacmi Slovensko obletela správa o lieku pre cukrovkárov, ktorý ponúkla Kuba v rámci splácania dlhu. Išlo o prevratný liek na takzvanú diabetickú nohu. Na Slovensko prišiel spolu s kubánskym doktorom, ktorý pre tých našich funguje ako konzultant. Liek na Slovensku nie je registrovaný. Dokonca ani v Európskej únii. Na jeho použitie muselo dať špeciálnu výnimku ministerstvo zdravotníctva.

Jedným z tých, ktorí ho už niekoľko týždňov skúšajú, je aj Miroslav Malecký. Život diabetika žije už 25 rokov. Napriek tomu, ešte pred tromi mesiacmi ani netušil, že sa mu toto môže stať. "Maličká ranka na prste ľavej nohy a o mesiac som bol na operačnom stole," hovorí o počiatkoch diagnózy cukrovkár Miroslav Malecký. Stačí skutočne malá rana a neraz sa to končí aj amputáciou. "Nezriedka tá infekcia postupuje tak, že sme nútení amputovať aj vyššie, predkolenie alebo aj stehno,"  hovorí lekár Marián Leško.

Anton Lenz už má za sebou štyri operačné zákroky, po ktorých prichádzal postupne o nohu. Kubánsky liek je jeho posledná nádej a prvé výsledky ukazujú, že zatiaľ úspešná. "Tie výsledky sú povzbudivé, vidno to na hojení rán tých pacientov," pochvaľuje liek Leško.

Je to nádej pre všetkých diabetikov. Tí, ktorí sa dobrovoľne podujali vyskúšať liek, ktorý Slovensko dostalo za kubánsky dlh, sú prekvapení účinnosťou. "V súčasnosti je tento liek registrovaný vo viac ako 20 krajinách sveta a je ním odliečených vyše 100-tisíc pacientov," vyjadrila sa hovorkyňa MZ SR, Zuzana Eliášová. "Ďakujem za to, že mali dlh," uzatvára Miroslav Malecký.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy