Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Cukrovkou trpia už deti, počet malých pacientov sa zdesaťnásobil
Zdielať na

Cukrovkou trpia už deti, počet malých pacientov sa zdesaťnásobil

BRATISLAVA / Cukrovka sa čoraz častejšie vyskytuje aj u detí v predškolskom veku. Skrýva sa za smäd, časté močenie, ale aj nervozitu. Tieto signály si rodičia pri deťoch, ktoré sú v neustálom pohybe, nemusia hneď všimnúť.

Iba 4-ročná Pavlína žije už rok s cukrovkou. Presne tak nenápadne, ako vyzerá jej pumpička s inzulínom, prišla aj jej spoločníčka na celý život - diabetes mellitus prvého typu. "Zobudila sa, že ‚maminka vodičku‘ a stále tú vodu pýtala, stále jej nebolo dosť," opisuje prvotné signály Pavlínkina mamička.

Malému školákovi ďalšej mamičky zistili cukrovku po niekoľkých rokoch zdravotných problémov v hodine dvanástej. Lekár ho namiesto vyšetrenia moču posielal k psychológovi. Jeho mama zažívala krušné chvíle: "Mal vnútornú nervozitu. Sem tam sa mu triasli ruky, hovoril, že ho bolí brucho. Mal taký stav, že nám už odpadával."

Podobných prípadov, keď sa cukrovka objaví práve u tých najmenších, každý rok pribúda. "Keď sme kedysi mali raritne za rok 3 - 4 deti v tomto veku do 6 rokov, tak dnes je to okolo 20 - 30 detí, to je jednoznačne dominantným faktom dnešných dní," znepokojene konštatuje MUDr. Ľubomír Barák, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre pediatrickú endokrinológiu a diabetológiu. Medzi príznaky cukrovky patrí nadmerný pocit smädu, úbytok na váhe, sucho v ústach, zvýšené a časté močenie - to sa vyskytuje až v 90 percentách prípadov. To, že ide o cukrovku, vie pediater zistiť z bežných vyšetrení moču a krvi priamo v ambulancii. Ak to zdravotný stav dovoľuje, lekári deťom nasadia inzulínovú pumpu. Tá umožňuje nepretržité podávanie inzulínu do organizmu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy