Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Toto je Besy. V ruinách vybuchnutého domu našla 73-ročného muža
Zdielať na

Toto je Besy. V ruinách vybuchnutého domu našla 73-ročného muža

TRNAVA / Pes hrdina, aj tak by sa dala nazvať sučka, ktorá zachránila 73-ročného majiteľa vybuchnutého domu. Sučka so svojím psovodom našla pod ruinami domu zraneného dôchodcu.

Dvojročná sučka belgického ovčiaka menom Besy v sobotu absolvovala svoj prvý zásah a hneď úspešne. Z domu ostali ruiny a vo vnútri zranený majiteľ. "Psík preveril miesto, kde sa mal majiteľ nachádzať a odtiaľto sa rovno ťahal na opačnú stranu domu, kde začal značiť miesto štekaním," povedal vedúci kynológie v Trnave Miroslav Scherhaufer. Muž sa skutočne nachádzal na mieste, ktoré pes označil. Sučka Besy pritom skončila kurz na záchranárske práce len pred nedávnom. 

Po skončení kurzu je to už len na psovodovi, aby schopnosti psa ďalej rozvíjal. "Ja som v prvom rade hrdý na toho psa, pretože ten pes prejavil svoje kvality, ktoré ja som do neho od šteniatka vkladal a ktoré on mi ukazoval a prejavoval," povedal Miroslav Scherhaufer. Policajné psy zasahujú ročne približne 20 tisíc krát. Vo väčšine prípadov úspešne. Slovensko patrí v kynológií k popredným krajinám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy