Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Unikátnou hrobkou z 1. svetovej vojny sa môžete prejsť aj u vás doma. Stačí vám urobiť len jednu vec
Zdielať na

Unikátnou hrobkou z 1. svetovej vojny sa môžete prejsť aj u vás doma. Stačí vám urobiť len jednu vec

OSADNÉ / Niektorým ľuďom naháňa strach, iní sa tam chodia pomodliť a ďalší sú jednoducho iba zvedaví. Hovoríme o vzácnej Krypte vojakov, ktorí padli počas 1. svetovej vojny.

Unikátna hrobka sa nachádza v obci Osadné, na východe Slovenska. Obec kráča s modernou dobou. Po hrobke sa totiž môžete už niekoľko dní poprechádzať aj virtuálne. No nielen tam. Virtuálne sa dostanete aj na jedno miesto v chráme, kde je inak vstup zakázaný.

"V takej dedinke ako je Osadné, na konci sveta, musíme robiť niečo, aby si nás ľudia všimli, aby sem prišli. Ešte viac ako tí čo žijú pri diaľniciach alebo kde majú kultúrne pamiatky," povedal Peter Soroka, pravoslávny duchovný. Takúto hrobku hlbokú viac ako sedem metrov nenájdete pod žiadnym iným chrámom na Slovensku.

V Krypte sa nachádzajú pozostatky viac ako 1000 ruských a rakúsko uhorských vojakov, ktorí padli v krutých bojoch počas prvej svetovej vojny. Virtuálna prehliadka Krypty je pre všetkých, ktorí sem nemôžu prísť osobne. "Sme dosť ďaleko od civilizácie dá sa povedať, a nie každý ju môže navštíviť osobne," pokračoval Soroka. Okrem Krypty sa však môžete poprechádzať aj po dedine, či po miestnom chráme. Tam sa dokonca dostanete aj na miesta, kde by vám inak vstúpiť nedovolili.

Pozrite si archívnu reportáž o novej soche na hrade: 

Súvisiace články