Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dedina, kučeraví chlapi, v pupku Mesiaca. Toto sú prvotné názvy krajín sveta
Zdielať na

Dedina, kučeraví chlapi, v pupku Mesiaca. Toto sú prvotné názvy krajín sveta

SVET / Odkiaľ vzišli mená štátov sveta? V niektorých prípadoch je vcelku zrejmé, z čoho boli odvodené.

Aj ten najzarytejší milovník zemepisu by mohol mať problém rozšifrovať, aký štát má vo vlastnom jazyku názov odvodený od "krv rieky", alebo "kučeravých mužov", napísal spravodajský server news.com.au. V prvom prípade ide o Kamerun, v druhom o Papuu-Novú Guineu.

Niektoré názvy štátov sú dosť jednoznačné: Turecko je "krajina Turkov" a India "krajina na Indii". V iných prípadoch ale mená vyslovene nesedia. To je aj prípad jednej z najväčších krajín sveta - Kanady, čo znamená "dedina".

Zvláštne, zaujímavé aj podivné prapočiatky názvov krajín zostavil do zbierky máp nový online projekt Credit Card Compare

Meno Austrália pochádza ako mnoho ďalších z gréčtiny. "Boli to Gréci, ktorí prišli s názvom terra australis Incognita, čo znamená 'neznáma južná krajina', keď snívali o neznámych pevninách na južnej pologuli," uviedol David Boyd, ktorý na projekte pracoval.

"Niektorí verili, že tieto pevniny na opačnej pologuli sú počiatkom zrodenia celého vesmíru. Názov ostrovného štátu Samoa znamená 'posvätný stred' a podľa legiend práve na tomto mieste samojský boh Tagaloalagi stvoril svet," dodal.

Mapy tiež ukazujú, ako európske štáty získali mená podľa migračných trás osadníkov - Francúzsko má napríklad odvodený názov od germánskeho kmeňa Frankov, ktorý sa tam usadil. Nórsko potom znamená "cesta na sever", a ide o odkaz na starodávnu vikingskú trasu.

"Ázia zaberá tretinu plochy všetkej pevniny na svete a ide o nejzaľudnenejší kontinent na planéte," uviedol Boyd. "V názve krajiny sa odráža jej bohatá rozmanitosť kultúry i histórie." Preto sa tu dá nájsť napríklad "krajina hromového draka" (Bhután), "krajina vychádzajúceho slnka" (Japonsko), "hornatá krajina" (Afganistan) či "krajina slobodných" (Thajsko).

Krajina pozdĺž striebristej rieky

Názvy afrických štátov odkrývajú históriu domorodých kultúr a kolonizácie. Napríklad Malawi znamená "krajina plameňov", čo zrejme odkazuje na miestny zvyk vypaľovania suchej trávy pri príprave pôdy na kultiváciu.

Názov Amerika sa odvodzuje od talianskeho moreplavca Ameriga Vespucciho, ktorý ako prvý zistil, že tento kontinent je oddelenou pevninou, a nie východným pobrežím Ázie.

"Objavenie 'Nového sveta' odštartovalo tragické obdobie vojen a konfliktov o územie," dodal Boyd. Na názvoch krajín sa tam najviac podpísali španielski kolonizátori. "Mexiko je zjednodušeným španielskym prepisom názvu aztéckeho hlavného mesta z jazyka náhuatl, ktorý znamenal 'v pupku Mesiaca'."

"V Strednej Amerike a Karibiku objavili španielski dobyvatelia také perly, ako 'krajina pri vode', či 'miesto granátových jabĺk' - teda Nikaraguu a Grenadu," vysvetľuje Boyd. A podobne popisné sú aj názvy mnohých juhoamerických krajín, vrátane "krajiny pozdĺž striebristej rieky" (Argentína) alebo "malých Benátok" (Venezuela).

Drozdie pole - to je originál názvu Bulharska: 

Súvisiace články