Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Robert Fico exkluzívne pre TV JOJ: Tieto chyby som urobil
Zdielať na

Robert Fico exkluzívne pre TV JOJ: Tieto chyby som urobil

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA /  Stále sa objavujú nové mená prezidentských kandidátov. Podľa Roberta Fica bude zoznam záujemcov dlhý. Richard Sulík tvrdí, že s tým problém nemá, lebo vraj je to len otázka demokracie. Obaja lídri prezradili, ako plánujú postupovať pri výbere vhodných adeptov.

"Toto je výsledok, že sme slobodná krajina, ktokoľvek môže kandidovať, ktokoľvek môže voliť, koho sa mu zachce v tajných voľbách," povedal predseda SaS Richard Sulík. "To, akí ľudia sa hlásia do kampane na prezidenta, je aj spôsobené škandálom, ktorý spôsobil pán Kiska, pretože preukázateľne si chcel nechať preplatiť časť svojej kampane cez vratky DPH," uviedol predseda strany Smer, Robert Fico. 

Expremiér tiež tvrdí, že koalícia spoločného kandidáta na prezidenta mať nebude a Smer toho svojho ohlási až v septembri. Naopak strana SaS svojho kandidáta nepredstaví. Robert Fico sa ale vyjadril aj k rozhodnutiu koaličného partnera.

"V prípade pána Bugára ja vidím veľké politické racio jeho rozhodnutia. Béla Bugár je veľmi skúsený politik a vie, čo robí," dodáva Fico. "Podporíme niekoho z existujúcich kandidátov a o tom rozhodneme 25. júna na našej republikovej rade," vysvetlil Sulík. Silnou témou posledných dní je aj sociálny balíček z dielne strany Smer, ktorý opozícia hlasno kritizuje.

"Ja to vidím ako závisť, ako povinnú jazdu opozície. Slovenskej ekonomike sa fantasticky darí. Už nepoznám vhodnejšiu dobu, kedy sa treba rozdeliť s verejnosťou o dobré výsledky hospodárenia tohto štátu," vysvetlil Fico. "Žiaden sociálny balíček nedokáže vynahradiť to, čo tu Smer rozkradol za tie roky," myslí si predseda SaS.

Z politiky neodchádzajú

Robert Fico má ale pre opozíciu jasný odkaz. "Konečne vyhrajte voľby a niečo aj vy urobte pre ľudí, lebo keď ste boli vo vláde, ste nikdy nič takéto neurobili." "To len ukazuje, že Smer si z peňazí nás všetkých platí svoju volebnú kampaň," tvrdí Sulík. K veľkej zhode u oboch politikov došlo pri téme Taliansko a jeho nová vláda, ktorá nie je veľmi naklonená EU.

"Akékoľvek rozhodnutie, ktoré by Taliansko išlo urobiť voči fungovaniu EÚ, bude mať devastujúce účinky na EÚ. O to viac treba sledovať správanie sa novej vlády," myslí si Fico. "Taliansko má dlh 2 300 miliárd eur, HDP Slovenska je asi na 30 rokov. A oni ho teraz idú zvyšovať. Toto je nekonečný populizmus," povedal Sulík. Robert Fico a Richard Sulík sa zhodli aj v tom, že únikové scenáre z vysokej politiky zatiaľ v pláne nemajú. V najbližších parlamentných voľbách chcú naplno zabojovať o víťazné stoličky. Okrem toho obaja politici si priznali aj chyby.

"Boli aj chyby, ja zasa nie som tu na to, aby som hovoril, že chyby neboli, ale kto veľa robí, tak robí aj chyby," rozpráva Fico. "Čo sa týka mojich chýb, tak tých je teda veľa, za tých 9 rokov, čo som v politike. S mojimi kolegami ich analyzujeme a snažíme sa im do budúcna vyvarovať," uvádza Sulík. 

Okrem toho expremiér po takmer troch mesiacoch priznal, že ironický úsmev u prezidenta Kisku počas podávania demisie, si mohol odpustiť. "Bolo to také zvláštne, že ja dávam demisiu, aby som zastabilizoval krajinu a dávam ju človeku, o ktorom už vtedy bolo zrejmé, že daňový podvodník," uzatvoril predseda Smeru. 

Súvisiace články