Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vedci vynašli krvný test, ktorý zachráni milióny ľudí. Rakovinu odhalí roky dopredu
Zdielať na

Vedci vynašli krvný test, ktorý zachráni milióny ľudí. Rakovinu odhalí roky dopredu

Archívna reportáž

OHIO / Ohrozenie rakovinou bude možné zistiť skôr o mesiac a možno aj roky, než ochorenie vypukne. Umožniť by to mal nový krvný test, ktorý vyvinuli v Spojených štátoch. Test s rôznou mierou úspešnosti odhalí desať rôznych druhov rakoviny.

Podľa denníka Daily Telegraph bude ale niekoľko rokov trvať, kým sa tento unikátny krvný test objaví aj v Európe. "Väčšina prípadov rakoviny býva zistených až v pokročilom štádiu. Nová tekutá biopsia má ale dávať príležitosť odhaliť chorobu skôr o mesiace či roky. A to predtým než sa objavia príznaky alebo kým ju diagnostikujú," uviedol vedúci výskumu Eric Klein z Cleveland Centre v Ohiu.  

Pri tekutej biopsii stačia k testu telesné tekutiny. To je výhodou oproti biopsii tradičnej, kde sa pracuje s kúskami telesného tkaniva. Test bol zatiaľ vyskúšaný na 1600 pacientoch a mal vysokú účinnosť.  Klein označil výsledky za veľký krok k "svätému grálu" onkológie - k úspešnej liečbe všetkých druhov rakoviny. Medzi tými, ktorí testami prešli, bolo 749 ľudí bez rakoviny, a ďalším 878 bola choroba diagnostikovaná.   

Test bol zatiaľ najúspešnejším pri odhalovaní nádorov pankreasu, vaječníkov, čriev a žlčníka.Tieto druhy rakoviny boli podľa informácií z médií správne určené v štyroch pätinách skúmaných prípadov. Menej presné boli pri zisťovaní lymfomu a myelomu, kde bola úspešnosť 77 a 73 percent.

Rakovina hrubého čreva bola správne určená v dvoch tretinách prípadov. Najhorší výsledky boli s krvnými testami vykonanými na rakovinu pľúc, hlavy a krku. Úspešnosť bola medzi  56 a 59 percent.

Výsledky testov majú byť známe do dvoch týždňov od ich vykonania. Podľa britských expertov to otvára cestu k programom takmer kompletného sledovania rizika rakoviny. Podle šéfa národnej zdravotnej služby (NHS) v Anglicku Simona Stevense by to pri tomto ochorení umožnilo "enormný nárast zachránených životov."


Pozrite si archívnu reportáž o nelegálnych liekoch na potenciu:

Súvisiace články