Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zamestnanci firmy Google sa búria, nechcú pracovať na umelej inteligencii pre Pentagon
Zdielať na

Zamestnanci firmy Google sa búria, nechcú pracovať na umelej inteligencii pre Pentagon

Archívna reportáž

MOUNTAIN VIEW / Google končí s projektom umelej inteligencie pre Pentagon. Voči spolupráci s americkým ministerstvom obrany sa vzbúril veľký počet zamestnancov technologického gigantu.

Viacerí zamestnanci firmy Google podali výpoveď a tisíce podpísali petíciu, ktorou protestovali proti účasti na projekte Pentagonu, známom pod menom Maven. Vyslovili obavy, že to je prvý krok na ceste využitia umelej inteligencie na zabíjanie ľudí. Spoločnosť Google sa k téme oficiálne nevyjadrila. Zdroje zvnútra spoločnosti hovoria, že šéfka firmy Diane Greene v piatok povedala zamestnancom, že keď na budúci marec zmluva s Pentagonom vyprší, Google ju už neobnoví.

Kate Conger, novinárka píšuca pre portál o technologických novinkách Gizmodo však pre portál BBC povedala, že Google nezrušil Projekt Maven a nezdá sa, že by vylúčil spoluprácu do budúcnosti. Zmluva má pre Google relatívnu malú hodnotu, okolo 10 miliónov dolárov, v budúcnosti by sa však mohla pretaviť do užšej - a lukratívnejšej - spolupráce s rezortom obrany.

Súčasťou projektu Maven je učenlivosť strojov a programovacie zázemie ktoré by smerovalo k lepšiemu rozlišovaniu ľudí a predmetov na videozáznamoch z lietajúcich dronov. V apríli sa pod otvorený list, v ktorom sa píše, že účasť na projekte je ohrozením dôvery používateľov a je ignorovaním "morálnej a etickej zodpovednosti" podpísalo až 4000 zamestnancov firmy Google.

Podľa článku webu Gizmodo je užšie vedenie spoločnosti v ostrom rozpore čo sa týka dopadu spolupráce s Pentagonom. Vnútrofiremné emaily vraj ukazujú, že manažéri vnímajú zmluvu ako obrovskú príležitosť, zároveň ale majú obavy z toho, ako bude takáto účasť firmy vnímaná.

O hrozbách zneužitia moderných technológií, vrátane dronov, sa hovorí už dávno:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy