Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ďalší novinár podal trestné oznámenie v súvislosti s podnikateľom Mariánom Kočnerom
Zdielať na

Ďalší novinár podal trestné oznámenie v súvislosti s podnikateľom Mariánom Kočnerom

BRATISLAVA / "Garantujem vám, že skončíte písať" - povedal okrem iného podnikateľ Marián Kočner v telefonáte s novinárom Jánom Kuciakom, ktorý o jeho pochybných obchodoch napísal viaceré články. Zavraždený Ján Kuciak podal na podnikateľa trestné oznámenie za vyhrážanie, polícia ale Kočnera doteraz nepredvolala. Dnes, viac ako tri mesiace po vražde Jána Kuciaka sa opakuje podobný scenár - Marián Kočner sa údajne opäť vyhráža novinárom, ktorí o ňom píšu v rámci medzinárodnej spolupráce "All for Jan".

Zavraždený novinár Ján Kuciak pred rokom písal aj o známej bratislavskej firme, ktorá mala podozrivým spôsobom previesť majetok v hodnote zhruba 20 miliónov eur na ľudí blízkych podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi. "My sme sa s Adamom Valčekom rozhodli pokračovať v téme Jána Kuciaka o ukradnutom Technopole. Kočner sa vtedy bránil tým, že zistenia Jána Kuciaka sú schizoidné výmysly," povedala novinárka Zuzana Petková, ktorá píše pre Trend.sk.

V článku, ktorý zverejnil magazín Trend sa píše aj o sume pol milióna eur, ktorú mal krátko po prevzatí firmy dostať Marián Kočner na svoj osobný účet. Autori článku sa ho na to opýtali. Marián Kočner na novinárske otázky ohľadom kauzy údajne zareagoval otázkami na súkromné, intímne či zdravotné údaje zo života spoluautora článku. "Ja som sa ho pýtala mailom prvá, vecne mi neodpovedal. Adam otázku zopakoval. Rovnako mu neodpovedal vecne a po troch hodinách mu poslal sériu otázok," dodala Petková. 

"Konanie Mariána Kočnera považujeme za úplne neprijateľné vyhrážanie investigatívnemu novinárovi, zbieranie osobných, zdravotných a rodinných informácií proste nie je v žiadnom prípade vo verejnom záujme, ako sa to možno snaží naznačiť Kočner, práve naopak, vo verejnom záujme je odkrývanie podozrivých obchodov a káuz, v ktorých on figuruje," uviedol Jakub Filo v stanovisku redakcie denníka Sme. 

Marián Kočner v telefonickom rozhovore popiera, že by sa teraz či v minulosti Jánovi Kuciakovi vyhrážal. "Prokuratúra aj s políciou predmetný prípad údajného vyhrážania sa nebohému Kuciakovi, nech mu je zem ľahká, vyhodnotila tak, že sa nejednalo o vyhrážanie," povedal podnikateľ. 

"Je jasné, že to je zastrašovanie. Cieľom je zastaviť novinára, aby nepísal o tej téme ďalej. Akákoľvek referencia na rodinu vytvára atmosféru vyhrážky a nátlaku," povedala šéfredaktorka denníka Sme Beáta Balogová. 

V súvislosti s prevedením pol milióna eur na jeho účet už údajne Kočnera polícia vypočúvala. "V predmetnej veci som bol asi pred trištvrte rokom vypočutý vyšetrovateľom policajného zboru, presne k tomuto, čo sa pýtate a moja odpoveď a doklady ho s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou dostatočne uspokojila a v danej veci nezačal žiadne ďalšie šetrenie," dodal Kočner. 

"Pre mňa je zaujímavé, že tohto človeka si tak málo všíma polícia a v zásade sa ho nepríjemné otázky pýtajú iba novinári," zhodnotila Petková. "Adam Valček podal trestné oznámenie v tejto súvislosti a veríme, že orgány činné v trestnom konaní budú konať v tomto prípade aj v iných prípadoch spojených s pánom Kočnerom," dodal Filo v stanovisku denníka Sme. 

Nová viceprezidentka policajného zboru Jana Maškarová reagovala na článok tiež: "Keďže pán Kočner je v rámci vyšetrovania Kuciaka takisto jednou stále z verzií, ktorá sa preveruje, tak sa k tomu nechcem vyjadriť."

Podnikanie a meno Mariána Kočnera sa spája s viacerými menami v politike, ale aj v podsvetí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy