Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Policajtom bude prvýkrát šéfovať žena. Maškarová bude hovoriť o agrodotáciách aj o vražde Kuciaka
Zdielať na

Policajtom bude prvýkrát šéfovať žena. Maškarová bude hovoriť o agrodotáciách aj o vražde Kuciaka

BRATISLAVA / Slovenským policajtom bude po prvý raz šéfovať aj žena. Do funkcie prvej policajnej viceprezidentky v piatok nastúpila Jana Maškarová. Doteraz pôsobila na protizločineckej jednotke NAKA, jej odbor vyšetroval napríklad aj gang Piťovcov.

"Prvý raz nominujeme do vedenia polície ženu," vyhlásila ministerka Saková. Maškarová tvrdí, že policajtkou chcela byť odjakživa. Milovala odvážnu Harriet Makepeacovú zo známeho kriminálneho seriálu a potom sa sama stala vyšetrovateľkou. Prešla si takpovediac všetkými funkciami a dnes je Jana Maškarová zatiaľ najvyššie postavenou policajtkou, akú sme na Slovensku mali. Tvrdí, však že doteraz žiaden problém s rešpektom u mužských kolegov nemala. "Žena musí v každom zamestnaní, nielen ako policajtka, vynaložiť viac úsilia, aby bola rešpektovaná. Ako žena som to nemala vždy ľahké," uviedla Maškarová. 

Jana Maškarová sa venovala predovšetkým organizovanému zločinu. Jej, teraz už, podriadení vyšetrovali prípady spojené so Sýkorovcami či Piťovcami. "Ja som začínala na Kosíkovi, bol to prípad falšovaní zmeniek za 2,4 milióna eur a bol dotiahnuty úspešne do konca," opísala svoju činnosť. Ľuboš Kosík bol právoplatne odsúdený na 14 rokov. Problém je v tom, že teraz je na úteku, rovnako ako Robert Okoličány, ktorým sa protizločinecká jednotka tiež zaoberala. Maškarová hovorí, že problém je v systéme mal by sa čo najskôr riešiť. " Aby sme sa zišli a na tých chybách poučili a urobili takú legislatívu, aby sa to už nestávalo," skonštatovala. 

Naše zdroje z prostredia prokuratúry ju označujú za veľkú profesionálku a odborníčku. Sama hovorí, že keď sa dodržiavajú pravidlá, prichádzajú aj výsledky. Zakladať si bude na tom, aby policajti ľuďom aj reálne pomohli a nevylučuje ani personálne zmeny v regiónoch. "Veľa krát sa mi stalo, že ľudia z východu alebo z iných regiónov, žiadali pomoc z Bratislavy, pretože tam sa im pomoc nedostala," vysvetlila.  

Chyby treba napraviť

Jana Maškarová chce s novým policajným prezidentom Milanom Lučanským hovoriť aj o probléme agrodotácií a otvorene pripúšťa aj chyby vo vyšetrovaní vraždy Ján Kuciaka. "Tie zistenia, ktoré som zistila počas vyšetrovania, o nich budeme hovoriť, aby sa podobné chyby už neopakovali a tieto sa odstránili," dodala na záver.  

Pozrite si rozšírený rozhovor s novou viceprezidentkou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy