Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Hlavný hygienik zvolal stretnutie v Michalovciach. Osýpky sa nesmú dostať za hranice obce
Zdielať na

Hlavný hygienik zvolal stretnutie v Michalovciach. Osýpky sa nesmú dostať za hranice obce

MICHALOVCE / Akútny výskyt osýpok v okrese Michalovce prinútil hlavného hygienika Slovenskej republiky, aby tam zvolal mimoriadne rokovanie. Doteraz tam evidujú až 13 nakazených osôb a všetky pochádzajú z obce Drahňov. Kompetentní sa práve teraz radia, ako vírus zastaviť.

Mimoriadne pracovné stretnutie prebiehalo v priestoroch Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach. Okrem hlavného hygienika sa ho zúčastňuje aj primár infekčného oddelenia v Michalovciach aj starosta obce Drahňov. Podľa hygienikov je lokálna epidémia osýpok, aká tu nebola niekoľko desaťročí, prejavom klesajúcej zaočkovanosti Slovákov. V ohnisku nákazy je postihnutá vírusom iba mládež. "Chcem apelovať na všetkých rodičov, ktorí nedali zaočkovať svoje deti, aby prehodnotili svoje rozhodnutie," povedal hlavný hygienik Ján Mikas. 

Vysoké riziko nákazy už pocítil aj zdravotnícky personál. Testy potvrdili osýpky u dvoch zdravotných sestier. "Pokiaľ nemajú zdravotníci dostatočnú hladinu protilátok, tiež sa môžu nakaziť," uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. Problém je jednoznačne v zaočkovaní. Proti osýpkam majú šancu len osoby, ktoré dostali dve dávky. Obe zdravotné sestry sú momentálne v karanténe. 

Aktuálne prebieha preočkovanie proti osýpkam nielen medzi zdravotníckym personálom, ale aj medzi obyvateľmi obce Drahňov. Hygienici tam zistili viac ako 100 rizikových osôb a prikázali im návštevu lekára. "Je veľká ochota od lekárov, že prídu do obce, my im poskytneme miestnosť a oni si tam potom preočkujú tých, ktorí sú potrební," uviedol starosta obce Drahňov Tibor Jasovský. 

Všetky nakazené osoby sú v izolácii a tie, ktoré s nimi prišli do kontaktu sa musia podrobiť liečbe. Uzavreté sú aj triedy v miestnej škole. Odborníci ešte skúšajú hľadať ďalšie riešenia, keďže počet hospitalizovaných je vysoký aj z pohľadu histórie. "V minulosti sme nemali záchyt osýpok už niekoľko desaťročí s takýmto javom sme sa nestretli," uviedol primár infektologického oddelenia v nemocnici Michalovce Štefan Zamba. 

Cieľom je zabrániť tomu, aby sa vírus dostal za hranice obce. Ak by sa to totiž stalo, zavádzali by sa najprísnejšie opatrenia, ktoré by sa už týkali celého regiónu a miest, kde sa zhromažďuje veľké množstvo obyvateľov. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy