Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nový premiér Sanchez, ako prvý, zložil prísahu netradične. Pozrite sa akým spôsobom
Zdielať na

Nový premiér Sanchez, ako prvý, zložil prísahu netradične. Pozrite sa akým spôsobom

MADRID / Španielski poslanci po prvýkrát v histórií, od pádu diktatúry v roku 1975, vyslovili nedôveru vláde. Šéfa ľudovej strany a predsedu vlády Španielskeho kráľovstva Marianoa Rajoya vystrieda líder socialistov Pedro Sanchez.

Líder španielskych socialistov Pedro Sanchez v sobotu zložil prísahu ako nový premiér Španielska. Slávnostného ceremoniálu u kráľa Felipeho VI. sa zúčastnil aj expremiér Mariano Rajoy. Sanchez je prvým politikom v krajine, ktorý sa stal premiérom na základe vyslovenia nedôvery. Španielske médiá tiež upozornili, že Sanchez ako prvý zložil prísahu len na španielskej ústave, a to bez položeného kríža a biblie. Túto možnosť, prisahať bez prítomnosti biblie a kríža udelil Felipe VI. v roku 2014. Zostaviť novú vládu by mal už budúci týždeň. 

Rajoy bol premiérom od roku 2011. Za jeho odvolanie sa postavilo až 180 poslancov, pričom potrebná bola len absolútna väčšina 176 hlasov. Proti odvolaniu hlasovalo 169 poslancov, jedna poslankyňa sa zdržala hlasovania. Líder socialistov Sanchez nehlasoval, pretože nie je poslancom. Podľa dostupných informácií z médií dostal Sanchez od vedenia vlády o 10 hlasov viac, ako Rajoy v roku 2016. 

Socialistov, ktorí majú 84 mandátov podporilav piatok radikálna lavicová strana Podemos (67), valencijská koalícia Compromís (4 poslanci), katalánsky separatisti (17), baskickí nacionalisti (7) a jeden poslanec z Kanárskych ostrovov.  Proti hlasovali Rajoyovi ľudovci (134), strana Ciudadanos (32), navarrská strana UPN (dva) a jeden asturský poslanec. 

Počas hlasovania zaznelo v sále prekvapivé hučanie, keď jeden člen ľudovej strany vyjadril nedôveru svojmu premiérovi. Vzápätí sa ale opravil. Ihneď po hlasování prijímal vysmiaty Sánchez gratulácie. Poslanci podieľajúci sa na Rajoyovom zosadení reagovali na výsledok dlho trvajúcim potleskom, počas ktorého skandovali heslo preslávené bývalým americkým prezidentom Barackom Obamom: "Áno, môžeme." Návrh na vyslovenie nedôvery podali socialisti kvôli niekoľko rokov starej korupčnej kauze, bývalých regionálnych politikov. 

​Ľudovej strany(PP). Rajoy sa pred poslancami obhajoval s tým, že nikto z jeho ministrov ani zo súčasného vedenia PP odsúdení nebol, a že korupcia existuje vo všetkých stranách. V návrhu na vyslovenie nedôvery vláde,  bol ako nový premiér uvedený 46 ročný Sanchez. Vymenovaný panovníkom bude hneď potom, čo o výsledku hlasovania informuje kráľa Felipeho VI. predsedkyňa dolnej komory parlamentu Ana Pastorová. 

Socialistom pri odvolávání vlády pomohlo mimo iného to, že Sanchez vo štvrtok sľúbil dialóg s katalánskym separatistickým kabinetom, a rešpektovanie už čiastočného schváleného rozpočtu. Splnil týmto podmienku baskických nacionalistov. Tí majú totiž v návrhu rozpočtu, ktorý prešiel jednou komoru parlamentu, prisľúbených 540 miliónov eur na investície do infraštruktúry V Baskicku.  

Sanchez sľúbil, že usporiada parlamentné voľby, predtým chce ale v krajine obnoviť politickú stabilitu. Konkrétny termín volieb ešte nepovedal. Jeho vládnutie bude ale zložité, pretože nie všetky strany, ktoré hlasovali, podporujú Sanchezovú politiku.

Pozrite si archívnu reportáž o kráľovi Felipem VI. : 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy