Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Koľko času potrebujete na to, aby ste si našli priateľov? Vedec určil presné číslo
Zdielať na

Koľko času potrebujete na to, aby ste si našli priateľov? Vedec určil presné číslo

Zdroj: Mike Fox/ Unsplash

RÍM / Podľa talianskeho denníka La Repubblica skôr, ako môžeme niektorú osobu považovať za dobrého priateľa, musíme s ňou stráviť spoločne dlhší čas a zdieľať s ňou svoje skúsenosti aj emócie. Dáva to význam. Aký dlhý čas to ale zaberie?

Podľa vedcov je to najmenej 200 hodín. Jeffrey Hall z univerzity v Kansase vo svojej štúdii určil presný počet hodín, ktoré musíme stráviť spoločne s druhou osobou skôr ako ho môžeme považovať za skutočného priateľa.

Hall vo svojej štúdii kvantitatívne odmeral stupeň priateľstva podľa počtu hodín, ktoré spolu osoby strávili. Uskutočnil dva rôzne experimenty. 

Pri prvom sledoval 355 dobrovoľníkov, ktorí za posledný polrok svojho života zmenili zamestnanie a hľadali si tak nových priateľov. Dobrovoľníci odpovedali na online dotazník, v ktorom popisovali vzťah s osobou, ktorú poznaj krátko a uvádzali počet hodín, ktoré spolu strávili, druh spoločnej činnosti a pripojili aj hodnotenie vzťahu. Pri hodnotení posudzovali známosť, príležitostné priateľstvo a úzke priateľstvo.

Pri druhom experimente dal Hall rovnaký dotazník 112 študentom. Požiadal ich, aby uviedli dve osoby, ktoré poznali na začiatku akademického roka, teda dva mesiace pred tým, ako im dal dotazník. Výskum potom zopakoval o nasledujúce štyri a potom o ďalších šesť týždňov. 

Na základe výsledkov dotazníkov dospel k záveru, že ľudia potrebujú minimálne 40 až 60 hodín na to, aby si vytvorili príležitostné priateľstvo, 80 až 100 hodín, aby vzniklo priateľstvo a viac ako 200 hodín na to, aby niekoho považovali za dobrého priateľa. 

Nielen ľudia, ale aj zvieratá si medzi sebou vedia vytvoriť priateľstvá. Niekedy aj celkom netradičné. 

Súvisiace články