Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Špičkovým vedcom v CERN-e šéfuje žena. Podieľala sa na objavení Božskej častice
Zdielať na

Špičkovým vedcom v CERN-e šéfuje žena. Podieľala sa na objavení Božskej častice

BRATISLAVA / Vysvetliť, čo je Higgsov bozón, alebo poetickejšie - Božskú časticu, bude asi pre bežného smrteľníka veľmi zložité. Väčšina z nás ale vie, že ho objavili v obrovskom urýchľovači vo švajčiarskom CERN-e. Obrovskému laboratóriu šéfuje žena, čo bolo donedávna nezvyčajné. Časy sa menia a v týchto dňoch je najvyššia šéfka na návšteve na Slovensku. Stretla sa tu nielen s fyzikmi, ale aj s členmi vlády a s prezidentom.

Generálna šéfka CERN-u okrem iného prijala aj pozvanie slovenského prezidenta Andreja Kisku. V rozhovore vysoko vyzdvihla spoluprácu Slovenska na aktivitách organizácie. Či je to už priama účasť slovenských vedcov v laboratŕiu v CERN-e alebo nepriama na výskumných projektoch. Upozornila na to, aby sme lepšie využívali ponuku študijných pobytov našich študentov v CERN-e. "Treba sa viac zamerať na podporu mladých vedeckých pracovníkov, lebo sú motorom vedeckého pokroku," povedal člen predsedníctva SAV Martin Venhart. 

Na návštevu najväčšieho laboratória na svete pozvala aj nášho prezidenta. Tiež sa stretla s niektorými členmi vlády a hlavne s vedcami. Najväčšiu pozornosť a najviac času venovala svojim odborným kolegom na Fyzikálnom ústave Slovenskej akadémie vied. Dva dni tu má zasadnutie s členmi REKFA, čo je európska komisia pre budúce urýchľovače. "Veľký hadrónový urýchľovač je 27-kilometrový okruh, ktorý sa nachádza na hraniciach Švajčiarska a Francúzska sto metrov pod zemou," povedala Fabiola Gianotti, generálna riaditeľka CERN-u.

Priamo v CERN-e pracuje niekoľko slovenských vedcov. Ďalší sa podieľajú na niekoľkých výskumných projektoch nepriamo a nielen zo Slovenskej akadémie vied, ale aj z univerzít. "Slovenská republika je členskou krajinou CERN-u od roku 1993," povedal Venhart. 

Bývalo nezvyčajné, aby vedeckému tímu, či dokonca takejto veľkej organizácii v oblasti jadrovej fyziky šéfovala žena. Časy sa ale menia. Chlapi s tým vraj problém nemajú. Navyše s terajšou šéfkou už majú dlhoročnú skúsenosť. "Bola vedúcou experimentu Atlas, čo je jeden z experimentov, ktorý objavil Higgsov bozón," povedal Venhart. 

Pozrite si viac o experimente ATLAS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy